(foto Stefanie Faveere)

Fit- en gezondexperte Claudia Van Avermaet geeft tips voor een duurzamer leven

Als er iets is waar ik dikwijls door getriggerd wordt dan is het duurzaamheid. Duurzaam leven, iedereen wil het maar waar start je? En zie je soms door de bomen het bos niet meer, net zoals ik? Ik ging op zoek naar tips die je op weg kunnen helpen en die ik sinds het begin van dit jaar toepas.

Eet meer plantaardig: De meest eenvoudige stap is volgens mij om meer plantaardig te eten. Omdat de impact van vlees erg groot is, voornamelijk door de productie ervan en de hoeveel methaangas die koeien produceren (23 keer krachtiger dan CO2). Daarom is minder vlees eten zo belangrijk. Kip heeft wel iets minder impact. Wat kan ook nog? Dat is vooral voor lokaal en seizoensgebonden producten kiezen, volg het ritme van de natuur en dan krijg je er veel voor terug.

Koop minder nieuwe spullen: We kopen graag en vaak iets nieuws, maar ook dat heeft een impact op het milieu. Hoe dan? Het is meer een verborgen impact, denk bijvoorbeeld aan de CO2-uitstoot van de fabrieken in China, die al deze spullen produceren. Daarom is het belangrijk om goed na te denken voor je iets koopt: heb ik het echt nodig? Of misschien is het nog wel te repareren? Dat kan nog meer voldoening geven dan weggooien en het is ook goed voor je portemonnee.

Minder plastic: Plastic kan voor bijna alles worden ingezet en is daarnaast ook erg goedkoop in productie. Helaas komt meer en meer plastic in het milieu terecht. Het is zelfs in sommige landen zo erg dat er ‘plastic’ soep ontstaat. Daarom is het zo belangrijk om minder plastic te verbruiken door bijvoorbeeld zelf je boodschappentas mee te nemen. Neem je eigen drinkfles om te vullen in plaats van plastic flessen, kies voor losse groenten en fruit in plaats van voorverpakte groenten en fruit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier