Geniet op reis – én thuis – met al je zintuigen

Op vakantie gebruik je ze optimaal: je geurzin, zicht, gehoor, je smaak en je gevoel. Maar zodra je weer thuis bent, vergeet je het weleens. Door volop samen met je zintuigen te leven, kan elke dag als vakantie voelen.

Als je in december je flesje zonnemelk opnieuw zou openen, dan brengt de geur je onmiddellijk terug naar de rand van dat zwembad in Zuid-Frankrijk. Hetzelfde geldt voor de smaak van versgegrilde aubergine op de barbecue. Het gevoel van warm zand tussen je tenen. Het geluid van golven die op het strand breken. Of de kleur van rijpe watermeloen. Als je reist, staan je zintuigen op scherp. Geuren, kleuren, geluiden en gevoelens van je vakantiebestemming sla je op en als je ze elders herkent, roepen ze meteen weer goede herinneringen op. Waarom heb je zoveel zintuigelijke herinneringen aan een vakantie, maar niet aan een doodgewone zondag? Omdat je meer in het moment leeft, aanwezig bent, minder op je gsm zit misschien?

De Amerikaanse auteur Gretchen Rubin ging het experiment aan. Zou ze door meer op haar zintuigen te letten in het dagelijks leven gelukkiger kunnen worden? Het antwoord was duidelijk. Ja! Zo ga jij er zelf mee aan de slag. Activeer je zintuigen extra met deze oefeningen die je op vakantie kan doen.

Ruiken: een neus voor fijne herinneringen

Een geurherinnering heeft iedereen vast al eens gehad. De meest voorkomende? Je passeert iemand op straat met exact hetzelfde parfum als je oma. Je ziet haar meteen weer voor je. Maar er is een addertje onder het gras. Een geur kan je niet blijven ruiken, je neus went aan geuren. Zo ruik je niet hoe je eigen huis ruikt bijvoorbeeld, omdat je er altijd bent. En het verklaart ook waarom je eigen trouwe parfum wél wordt opgemerkt door anderen, maar je het zelf eigenlijk amper ruikt. Een cursus wijnproeven, koffiebranden of parfumeren kan je reukzin verfijnen, maar je kan het ook al gewoon zelf thuis doen. Ruik aan alles en probeer aan de geuren namen te geven of kleuren toe te kennen. Breng de geur onder woorden. Ruikt een limonade misschien citrusgeel? Oesters ruiken mogelijk naar een duik in zee. ‘Zodra ik een woord had voor wat ik ervoer, was er een klik tussen mijn hersenen en mijn zintuigen’, vertelt Gretchen.

Oefenen

Je geluksgevoel vergroten doe je door meer te krijgen van wat je een goed gevoel geeft. Dat betekent: geuren die jij lekker vindt toevoegen aan momenten. Zo kan het fijn zijn om elke zondag je normale bodymilk te vervangen door de aftersun die je ook op vakantie mee had. De geur brengt je terug naar je vakantiebestemming en je me-time werd net nog dat tikje intenser.

Tip! Bestempel één bepaald parfum als geluksgeur en gebruik dat enkel op momenten dat je wat extra motivatie kan gebruiken.

 

Het kan fijn zijn om elke zondag je bodymilk te vervangen door de aftersun die je ook op vakantie meehad, de geur brengt je zo terug naar je vakantiebestemming

Proeven: op het puntje van je tong

Smaak moet zowat het populairste zintuig zijn, zeker ook in België. We zijn dol op alles wat met proeven te maken heeft: restaurantjes uittesten, zelf koken, lekkers op een markt gaan proberen of kijken naar kookprogramma’s. Proeven verbinden we als vanzelf met geluk. Vakanties bieden de ideale gelegenheid om je smaakpalet uit te breiden, want de lokale keuken is vaak een plezier om te ontdekken.

Oefenen

Las een proefervaring in tijdens je reis. Het makkelijkste kan dat op een marktje vol lokale specialiteiten. Als ze proevertjes aanbieden, neem ze dan aan. Probeer eens iets anders dan anders te eten. Ken je iets op de kaart niet, probeer het dan een keertje of vraag het in een kleine portie. Neem eens niet gewoon vanille in het ijssalon dat twintig keuzes aanbiedt. Of ga op ontdekkingsreis in de lokale supermarkt.

Tip! Vraag aan je (groot)ouders welk gerecht je heel graag at als kind. Maak het zelf klaar en laat de herinneringen je overspoelen.

 

Voelen: laat je (aan)raken

Een zintuig waar we in de drukte van alledag misschien nog het minst bewust van genieten is onze tastzin. Nochtans is ook dit zintuig enorm belangrijk voor onze gezondheid. Kleine baby’s overleven niet zonder aanraking, zelfs als ze medisch helemaal in orde zijn. Bij volwassenen helpt aanraking om stress, bloeddruk en pijn te verminderen. Knuffelen met je lief, je kinderen of huisdieren doet dus écht deugd. Op vakantie kan je er een momentje van maken wanneer je elkaar insmeert met zonnebescherming, of je boekt een massage in het hotel waar je verblijft. Maar ook zelf kan je je tastzin optimaal inzetten op vakantie door heel bewust te voelen hoe het koele water voelt als je erin duikt, hoe zand kriebelt tussen je tenen of hoe een briesje je huid afkoelt.

Oefenen

Wanneer het ene zintuig wordt uitgeschakeld, staan de andere zintuigen scherper. Daarom voelt een massage écht beter met je ogen toe. Probeer dat gevoel ook op te roepen als je een douche neemt, als je in het zwembad dobbert of als je op het zand ligt op te warmen.

Tip! Neem eens een kei opgewarmd door de zon in je hand en voel bewust aan alle ribbeltjes of streel de gladde kant.

 

De makkelijkste manier om meer geluk te halen uit horen, is via muziek. Muziek kan zelfs pijn reguleren bij een operatie en je helpen om te concentreren

Horen: liefde voor muziek

‘Ik kan je liefde horen, dwars door het kabaal. In een rusteloze wereld is stilte onze taal’, zingt Camille en duizenden kinderen samen met haar. Ook je gehoor vertelt je veel meer dan enkel de praktische informatie. Als je praat tegen iemand die je liefhebt, dan klinkt dat anders dan wanneer je een update geeft aan een collega. In een stem kan je bezorgdheid, spanning, empathie, vrolijkheid of boosheid horen. Je gehoor kan je ongelofelijk veel genot bezorgen als je geniet van natuurgeluiden, van een mooie stem of net van stilte. Geen geluid horen is misschien in deze tijden nog wel de grootste luxe van allemaal. Maar de makkelijkste manier om meer geluk te halen uit horen, is via muziek. Ook de wetenschap bewijst het. Muziek kan bijvoorbeeld pijn reguleren bij een operatie. Muziek kan je helpen om je te concentreren. Een leuk liedje doet je lichaam endorfines aanmaken, je voelt je letterlijk opgepept.

Oefenen

Noteer elke keer als je blij wordt van een song die voorbijkomt of wanneer je een stem hoort die je raakt, wie de uitvoerder is. Maak zo een playlist voor je vakantie. Desnoods een geheime lijst, want je hoeft je niet af te vragen of jouw voorkeuren wel ‘cool’ zijn. Als jij er blij van wordt, mag het erop! Telkens als je de playlist speelt, krijg je een dopamineshot.

Tip! Wissel mooi geluid af met af en toe ook helemaal niets. Stilte doet je geluiden achteraf beter waarderen. Woon je niet dicht bij een stiltegebied, dan kan een noisecancelling hoofdtelefoon helpen.

 

Zien: kijken-kijken

Je hebt kijken. En je hebt kijken-kijken. Het is een les in het verkeer, om twee keer te kijken, zodat je ook de kwetsbare motorrijders ziet. Maar eigenlijk werkt het ook voor de rest van je leven. We gebruiken onze ogen vaak puur functioneel. Om de weg te zoeken, om nergens tegenaan te botsen, om mails te lezen. Maar je kan wat je ziet ook verbinden aan emotie. En je kan ook kijken naar wat je normaal over het hoofd ziet. Kijk eens echt in de ogen van je partner of je kind. Welke kleuren zie je in de iris?

Oefenen

Maak een wandeling en geef jezelf onderweg opdrachten om bewust rond te kijken. De kleur paars zoeken, leuke petten op de hoofden van voorbijgangers spotten, kijken met welke materialen de huizen op je route gebouwd zijn. Of maak het grappig, zie je gezichtjes in stopcontacten, wolken, een brievenbus?

Tip! Kijken doen we… vooral op onze gsm. Een tip van Gretchen om daar mee op te houden is de instellingen in grijstinten veranderen. Zonder de verlokking van felle kleuren leg je je telefoon sneller weg. (Eva Van Driessche)

 

Wie is Gretchen Rubin?

Rubin woont en werkt in New York, ze schrijft boeken, geeft lezingen en spreekt podcasts in met één centraal thema: geluk. Ze bestudeert al meer dan tien jaar de menselijke natuur en helpt mensen om gewoontes te veranderen en zo gelukkiger te worden. Haar eerste boek, The Happiness Project, was een bestseller. Ze heeft ook een succesvolle podcast waarin ze op zoek gaat naar praktische oplossingen voor een gelukkiger leven: Happier with Gretchen Rubin.

Meer lezen?

Gretchen Rubin, Sensationeel leven – € 22,99 – uitgeverij Lev. Ligt vanaf 27 juni in de boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier