Getest: het informatiedieet (& 5 tips voor digital detox-beginners)
Het dagelijkse nieuws, vakantiefoto’s van je schoonzus, de nieuwste muzikale revelatie, instagram en 300 ongelezen mails. Heb jij soms ook het gevoel dat je hoofd barst door die overdosis aan informatie? Dan is het hoog tijd voor een flinke detoxkuur. Ik sloot stap voor stap meerdere informatiebronnen af en ontdekte de geneugten van leven onder een steen.
Alles in deze wereld schreeuwt om je aandacht. Je hebt het gevoel dat je altijd online en geïnformeerd moet zijn. Filteren wat belangrijk is en wat niet, is enorm vermoeiend. Het verbruikt hersencapaciteit die je nodig hebt om geconcentreerd en productief te blijven. Gevolg: je voelt je permanent moe, prikkelbaar en gestresseerd.
Toen ik een tijdje geleden mijn oplader vergat op weekend, besefte ik hoe afhankelijk ik was geworden van mijn smartphone.
Maar wat zou er gebeuren als je je bewust afsluit van al die informatie? Wat als je kiest voor JOMO (Joy of Missing Out), je schermen uitschakelt en in het hier en nu rond je kijkt?
Stap 1: Exit Facebook
Mijn informatiedieet begon in januari, toen ik mijn Facebookaccount afsloot. Mijn omgeving reageerde met grote ogen. De maand daarvoor scrolde ik nog lustig tussen foto’s van het nageslacht van ex-klasgenoten (al vijftien jaar niet meer gezien), fonkelende bedrijfswagens en exotische palmboombestemmingen.
Maar welke meerwaarde hadden die beelden nu eigenlijk? Ik verprutste tijd die ik had kunnen spenderen aan sport, een boek of écht sociaal contact en voelde me schuldig.
Ik opende voor mijn job een nieuw Facebookaccount met een nieuw e-mailadres. Ver weg van mijn oude, slapende account. Tot op vandaag heb ik welgeteld nul Facebookvrienden en véél meer tijd.
Stap 2: Digitale detox
Sinds de lancering van de personal computer is digitalisering de zondebok voor zowat alles dat fout loopt in de moderne samenleving. Deels hysterie, deels correct. Voor alles bestaat er een app en elke nieuwe notificatie injecteert een shot verslavende dopamine in je brein. Meer en meer mensen beginnen daar de negatieve effecten van te ondervinden en zoeken hun heil in digital detox workshops en retraites.
Ik ging voor een light oplossing: met uitzondering van oproepen en sms’en schakelde ik alle notificaties op mijn smartphone uit. Geen melding, geen geluidje, geen trilling. Niks. Mijn laptop onderging dezelfde behandeling. Groot was mijn ontsteltenis toen mijn gloednieuwe laptop een e-mailnotificatie gaf. Hoe durfde hij! Ik check inkomende berichten wanneer ík het wil.
Stap 3: Nieuwsdetox
Weet jij nog wat er een halfjaar geleden hot news van de dag was? Wellicht niet. De actualiteit is meestal een allegaartje van faits divers en slechtnieuwsboodschappen waar je niks aan kan veranderen. Voel je dus niet verplicht om ‘geïnformeerd’ te zijn.
Hoe blijf je dan toch op de hoogte?
Tim Ferriss, auteur van Een Werkweek van 4 Uur is formeel: “Als het écht belangrijk is, zal je het wel horen.” Volgens hem kan je ook, in plaats van over koetjes en kalfjes te praten, aan je gesprekspartner vragen wat er de laatste tijd zoal gebeurd is in de wereld. Hoewel ik jarenlang trouw geabonneerd was op elke denkbare nieuwsmail, besloot ik om ze alle even op te zeggen. Af en toe wereldvreemd zijn is geen ramp, als je dat gelukkiger en productiever maakt.
5 tips voor digital detox-beginners
1. Ga het avontuur stap voor stap aan: laat je favoriete social media-app eens twee dagen links liggen.
2. Zet alle push notifications uit en check je mail en social media maximaal drie keer per dag.
3. Leg je smartphone niet constant naast je maar laat hem in je tas zitten.
4. Kuis je mailbox grondig op en beslis welke nieuwsbrieven je écht nog wilt ontvangen.
5. Maak een selectie in je social media: ontvolg groepen en personen die je niet (meer) interesseren.
(Anouk Mouton/beelden Getty Images)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier