Is ‘ademwerk’ de zoveelste hype of een geheim wapen voor een stressvrij leven?

Angst, slapeloosheid, burn-outs, depressies of ‘simpelweg’ veel stress… het lijkt wel alsof we mentaal meer en meer onder druk staan, en dat terwijl we massaal op zoek naar manieren om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van het dagelijks leven. Het toepassen van bijzondere ademhalingsoefeningen wint hierbij meer en meer terrein.  Maar wat is nu ‘ademwerk’ en waarom is de techniek aan een opmars bezig?

Waar yoga, meditatie en mindfulness de afgelopen jaren in snel tempo hun plek op de mainstream tribune hebben veroverd, zie je nu hetzelfde gebeuren met ‘ademwerk’; het gebruik van onze eigen ademhaling als tool om onze gezondheid en mentale balans te verbeteren, stresslevels te beheersen en levensvreugde te vergroten.

Ademwerk: het bewust sturen van je adem

Ademwerk staat voor elke vorm van het bewust sturen van de ademhaling om zo bepaalde processen in lichaam en geest te beïnvloeden. Bij meditatie doe je dat niet; hierbij observeert je gewoon passief je ademhaling in plaats van het bewust te sturen.

Ademwerk kun je – onder begeleiding van een goede coach – inzetten als tool voor persoonlijke ontwikkeling, traumaverwerking en transformatie.

“Telkens als je uitademt, stimuleer je het parasympatische (rust) systeem, gaat je hart wat trager kloppen en je bloeddruk naar beneden”, zegt professor Steven Laureys, neuroloog en auteur van Het no-nonsense meditatieboek en dito slaapboek. “Daarnaast is het ook een uniek anker om je aandacht vast te houden en grip te krijgen op je monkey mind – die permanente gedachtestroom – die soms uitmondt in piekeren of je ‘s avonds wakker kan houden in bed.”

“We kunnen angst en slapeloosheid en burn-out niet enkel met kalmeerpillen aanpakken.”

Door trager te ademen, kunnen we de herstel- en ontspanningsrespons in ons lichaam activeren. En dat zorgt er voor dat we ontspannen, kalmeren en beter slapen.

Traag ademen helpt om direct de scherpe kantjes van onze dag te halen, het werkt als als een afstandsbediening voor het zenuwstelsel. Waarom komen we hier nu (pas) achter? Laureys: “Studies tonen sinds COVID-19 een grote stijging aan in de behoefte om anders met stress om te gaan. Ik merk dat ook op m’n (tele)consultaties als neuroloog. Het is niet enkel met kalmeerpillen dat we angst, slapeloosheid en burn-out moeten aanpakken. Elk van ons heeft de mogelijkheid, de verantwoordelijkheid om te werken aan z’n mentale welzijn door veranderingen in levensgewoonten, waaronder relaxatie- en ademhalingsoefeningen.”

De opmars van science-based health-tech

Dat ook het grote publiek de adem als zelfhulptool ontdekt, valt ook Nikki van der Velden op. Zij is  oprichtster van The Breathwork Movement, een online platform geheel gewijd aan de kracht van de adem: “Bewust ademhalen werkt enorm krachtig, zowel op fysiek, emotioneel als mentaal niveau. Veel moderne, vaak stres gerelateerde, klachten kunnen hiermee voorkomen of zelfs genezen worden. Voorheen kwam informatie over de kracht van adem puur uit de wetenschappelijke hoek of uit de alternatieve hoek. Door er een toegankelijke spotlight op te zetten en zoveel mogelijk kennis en inspiratie te delen, ontdekte ook het brede publiek dat werkelijk iedereen baat heeft bij bewust ademhalen.”

Samen met de populariteit van bewust ademen, verschijnen ook steeds meer apps, tools en wearables die ademoefeningen aanbieden. Dit kan van grote toegevoegde waarde zijn: als begeleider, als stok achter de deur, en om de juiste (bio)feedback te krijgen.

Moonbird bijvoorbeeld is een handig apparaatje dat speciaal ontwikkeld werd om op intuïtieve wijze kalmerende ademhalingsoefeningen te doen. Professor Steven Laureys ziet hierin een nuttige tool voor wie zich afvraagt of ze wel ‘goed ademen’ en hoe ze hun ademhaling beter kunnen controleren. Laureys: “Behalve dat smartwatches en andere wearables fijne hulpmiddelen kunnen zijn, gaat de ademtool van moonbird nog een stapje verder. Het is een toestel dat je in je hand houdt en krimpt en uitzet en zo feedback geeft over je ademhalingsfrequentie terwijl het je hartfrequentie opmeet.”

Inmiddels hebben duizenden gebruikers hun weg naar de ademtool gevonden en werken er meer dan 300 coaches, psychologen en ziekenhuizen in België en Nederland met moonbird om mensen te helpen met beter stressmanagement en mentaal welzijn. Dit laat ook zien dat bewust ademhalen door steeds meer mensen ontdekt wordt, en dat de juiste tools om hierbij te begeleiden van grote toegevoegde waarde zijn.

Hoe te beginnen met ademwerk: 3 tips

Probeer verschillende technieken uit

Er bestaan veel manieren waarop je ademwerk kan uitvoeren. Er is niet één techniek die er met kop en schouders bovenuit steekt, iedere manier heeft zijn eigen werking en voordelen. Ontdek dus verschillende manieren waarop je breathwork kan uitoefenen en ervaar welke het beste werken voor jou.

Zoeken naar de techniek die het best bij jou past kan eventjes duren, probeer in die tijd van zoveel mogelijk vormen te snoepen en wees niet bang om eens iets anders uit te proberen, je kan er alleen maar beter van worden. Door te experimeneren zal je ook je lichaam steeds beter leren kennen.

Zoek een geschikte coach

Wanneer je nog nooit aan ademwerk gedaan hebt en nog een groentje bent, is het aangeraden om bij iemand te rade te gaan die daar wel al iets van kent. De juiste coach zal je helpen om je adem te ontdekken en zal op een veilige manier je eerste stappen helpen zetten in de wereld van ademwerk. Wanneer je een tutorial op het internet gebruikt om kennis te maken met breathwork kan er van alles naar boven komen: ongewenste emoties, fysieke sensaties, enzovoort, dat wil je dus zeker niet ervaren. Een goede coach vinden is dus essentieel om te beginnen met ademwerk.

Een coach vinden kan je via deze tool van The Breathwork Movement. Zo vind je de coach die je helpt om ademwerk machtig te worden.

Volhouden!

Je plukt niet meteen de vruchten van ademwerk na een enkele sessie. Houd dus vol en plan meteen een aantal sessie na elkaar met je coach. Iedere sessie zal je een duwtje geven in de juiste richting. Door meer en meer met breathwork bezig te zijn, raakt je lichaam er gewend aan en leer je jezelf ook beter kennen en kan je de noden van je lichaam beter inschatten. Wees dus niet ontmoedigd als je na één sessie nog geen wereld van verschil voelt. Geef jezelf tijd, volhouden is de boodschap.

Bron: The Breathwork Movement

(Tekst: Justine Cottenie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier