Puffen en blazen in de hitte? Met deze 5 tips blijf je heerlijk koel

Er worden tropische temperaturen voorspeld en dat betekent: zoeken naar wat koelte en verfrissing. Lukt het niet om aan de hitte te ontsnappen? Met deze originele tips blijf je toch heerlijk koel. 

1. Fris in bed

Om het lekker koel te hebben als je gaat slapen, kan je op voorhand een paar sokken vullen met rijst en deze vervolgens in de diepvries stoppen. Wanneer het tijd is om te gaan slapen, leg je de bevroren sokken bij je lakens om lekker koel je bed in te duiken.

Nog plaats in de koelkast? Stop dan je hoofdkussen en laken in een plastieken zak en leg deze in de koelkast: goed voor extra verkoeling.

2. Maak je eigen airco

Geen airco in huis? Geen enkel probleem! Je kan namelijk zelf makkelijk je eigen airco zelf maken. Gebruik hiervoor een paar oude flessen en vul die met water. Leg die dan in de diepvries zodat de flessen koud worden.

Wanneer ze koel genoeg zijn, leg je ze in een bakje en zet je ze voor de ventilator. Zo blijven jij én je huis gewapend tegen de hitte.

3. Ga ondergronds

Waarom eens niet enkele grotten bezoeken tijdens een hittegolf? De zon schijnt er niet of weinig dus je zal geen last hebben van die drukkende warmte. Velen kennen de grotten van Han, maar er zijn nog pareltjes te vinden in België. Neem een kijkje naar de ondergrondse watervallen in de Grotte La Merveilleuse in Dinant. Of bekijk het brede kleurenpallet van de grotten van Hotton in Luxemburg. Keuze genoeg!

4. Werk volgens een tropenrooster

Wanneer de temperaturen stijgen is het handig om vroeg op te staan. Zo ben je de hitte voor en kan je in alle rust en koelte je werk doen. Ga na bij je werkgever of je volgens een tropenrooster mag werken. Dat wil zeggen dat je zo vroeg mogelijk begint om dan van 12:00 tot 16:00 te stoppen. In Nederland is een tropenrooster al langer bekend in scholen, maar bij ons wordt het minder gebruikt. Tijd om daar verandering in te brengen!

5. Zorg voor elkaar

De zomer is een periode waar veel mensen op reis gaan. Vaak blijven oudere of minder mobiele personen dan even alleen achter. Zorg in het warm weer dus ook voor elkaar. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan je oma of aan een persoon waarvan je weet dat ze vaak eenzaam zijn. Het gezelschap kan deugd doen, je kunt meteen even checken of ze zich voldoende wapenen tegen de warmte. Wonen ze te ver? Je kan ze ook altijd opbellen of een videogesprek met ze doen.

Heb je nog tips om de hitte te trotseren? Laat het ons weten!

Tekst Justine Cottenie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier