Hip en gezond drankje: de vele voordelen van kombucha

De oeroude theedrank Kombucha is razend populair. Wij gingen op zoek naar de gezondsheidsvoordelen van het hippe drankje op basis van thee.
Wat is kombucha?

Over de herkomst van kombucha zijn verschillende theoriën. De meest gangbare theorie is dat de Chinezen zo’n 2000 jaar geleden de positieve invloed van kombucha-thee op onze gezondheid hebben ontdekt.

Kombucha is een gefermenteerde drank, gemaakt van thee, suiker, gist en bacteriën. Essentieel bij het maken van kombucha is de zwam SCOBY, ofwel Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Door de SCOBY toe te voegen aan de (groene of zwarte) thee en suiker, komen er bijzondere processen op gang.  De gist en bacteriën fermenteren de suiker in de thee, waardoor bubbeltjes ontstaan en de drank een ietwat zurige smaak krijgt.

Kombucha heeft een erg uitgesproken smaak: you’ll hate it or you’ll love it. Al voegen heel wat producenten tegenwoordig fruitsmaken toe aan het drankje, waardoor het vaak ook wat zoeter smaakt.

De voordelen van kombucha

  • Het drankje is goed voor je darmflora en verbetert de spijsvertering. Kombucha bevat een mix van re- en probiotica, zodat de bacteriën in je darmen zich optimaal kunnen voeden.
  • De micro-organismen in de gefermenteerde drank versterken je immuunsysteem.
  • Kombucha zit boordevol antioxidanten. Het verhoogt de verbranding van calorieën in je lichaam.
  • De zuurtegraad van kombucha voorkomt de groei van boosaardige micro-organismen die voor voedselvergifiting kunnen zorgen, denk maar aan Salmonella of E. Coli.
  • Kombucha is een bron van vitamine B, aminozuren en organische zuren.
  • Het drankje helpt je lever ontgiften. Let op: drink wel niet té veel kombucha, dat kan belastend zijn voor je lever!
  • Het drinken van kombucha geeft je extra energie.
  • Het is goed voor je huid. Zowel intern als extern heeft het drankje een positieve invloed op je huid. Je kan de drank op je huid aanbrengen als een tonic tegen vette huid.
  • Regelmatig kombucha drinken helpt bij mentale klachten zoals stress, depressies, angststoornissen en slapeloosheid. Bepaalde zuren in het drankje helpen namelijk je lichaam en geest ontspannen.
  • Het is goed voor je gewrichten. De glucosaminen in kombucha zijn goed voor het herstel van je gewrichten. De drank bevat ook hyaluronzuur, wat het behoud van collageen in de gewrichten ondersteunt.

Kombucha wordt door velen aangeschreven als een wonderdrankje. Dat moet je echter met een korreltje zout nemen, want de verschillende gezondsheidsvoordelen zijn niet allemaal wetenschappelijk bewezen.

Kombucha is te koop in de biowinkel en bij heel wat warenhuizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier