De juiste zonnebescherming voor elke situatie: overal en altijd SPF

Op het strand, bij een partijtje outdoor padel, op een terrasje, in de speeltuin… Je huid altijd en overal tegen de zon beschermen zou een mechanisme moeten zijn. De nieuwe generatie zonbescherming maakt smeren aangenaam én beschermt (nog) beter tegen schadelijke zonnestralen dankzij slimme formules. En er is een product voor élke gelegenheid.

Je smeert flink zonnecrème aan het zwembad van de Provençaalse villa die je huurde? Goed zo, maar volgens huidverzorgingsmerk Uriage gebeurt 70% van de uv-blootstelling buiten de zomervakantie. Schadelijke zonnestralen zijn er élke dag van het jaar.

Uv B, die de huid verbrandt, mag in ons land zwakker zijn in de winter, uv A is het hele jaar door even sterk en dringt ook deels door ramen en wolken. Die stralen beschadigen DNA en breken collageen in de huid af, wat leidt tot versnelde huidveroudering: rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping. Beide kunnen huidkanker veroorzaken.

Voor je denkt, dat overkomt mij niet: in 2019 registreerde de Stichting Kankerregister 45.733 nieuwe huidkankers in België. In 2000 waren dat er zo’n 11.000. “Geen enkele kanker stijgt zo snel in aantal,” zegt dermatoloog Thomas Maselis, Belgisch voorzitter van de huidkankerpreventiecampagne Euromelanoma.“De kans dat je voor je 75ste huidkanker ontwikkelt is één op vijf en neemt nog steeds toe.”

Vandaar het belang van altijd en overal goed je huid beschermen. Kies voor de schaduw, beschermende kledij, een zonnehoed en -bril en smeer onbedekte huid royaal in met zonnecrème. Dat laatste wordt steeds aangenamer dankzij fijne texturen, slimme technologieën en handige producten.

Festival: twee-in-één

Op een festivalwei ontkom je vaak niet aan de zon. Vaak (elke twee uur) en véél smeren dus.

Liefst met een hoge zonbeschermingsfactor van minstens 30. Die beschermt tegen bijna 97% van de uv, SPF50 tegen 98%. Toch als je genoeg smeert.

“Om de exacte SPF van je product te krijgen, moet je 2 milligram per vierkante centimeter smeren, dat is een halve theelepel voor je gezicht,” zegt dermatoloog Dagmar Ostijn van Skinical in Melle. “Haast niemand doet dat. Smeer je 1/3 van die hoeveelheid met SPF15, welke bescherming heb je dan nog?”

Kies een formule voor gezicht én lichaam – meer plek in je tas! – en een sunproof festivaloutfit: een hoed met brede rand en “geen te luchtige stoffen, de huid eronder kan verbranden.”

100% Belgisch. Amazinc Things Beschermende Zonnecrème Gelaat & Lichaam SPF30 van Skin by Dings – € 38,50 – op skinbydings.com

Dagje zee: waterproof

Zand en water reflecteren uv waardoor ze nog krachtiger wordt (en ze je ook onder de parasol bereikt). Kies dus liefst een (heel) hoge SPF. En vergeet je haarscheiding/lijn niet: die bescherm je makkelijk met een (transparante) spray of minerale poederborstel met SPF. (Of een hoed natuurlijk.)

Plan je een frisse duik, smeer dan waterbestendige formules: uv dringt ook door (helder) water; je kan dus onder water verbranden. En smeer je na elke duik opnieuw in.

Een tip: smeer in drie laagjes. Zo krijg je een egalere dekking van de zonnefilters en “haal je makkelijker de juiste hoeveelheid product. Wacht even tussen elke laag,” zegt Ostijn.

Ook slim, zeker voor kindjes: aangepaste badkledij met hoge UPF (de SPF van textiel, zeg maar). “Een nat T-shirt laat meer uv door dan een droog.”

Water-, zweet- en zandbestendig. Photoderm Lait Ultra SPF50+ van Bioderma – € 27,99 – in de apotheek

Weg met de kinderen: iedereen dezelfde fles

Tripje naar de zoo, even naar de speeltuin of spelen in de tuin: smeer kinderen altijd in, zet ze een zonnehoed en -bril op, mijd te luchtige outfits en – makkelijker gezegd dan gedaan – houd ze zoveel mogelijk uit de zon.

Een wriemelend kind insmeren met zonnecrème is hels, maar broodnodig: de kinderhuid is gevoeliger dan die van volwassenen, waardoor ze extra hoge zonbescherming nodig heeft.

“Mijd ook liefst geparfumeerde formules om eventuele reacties te voorkomen,” tipt Ostijn. “Voor kindjes tot twee jaar worden minerale zonnefilters aangeraden. Baby’s houd je helemaal uit de zon.”

Bespaar plek in je hand/strandtas en smeer de zonnecrème van je kinderen ook zélf.

Voor het hele gezin. High Protection Sun Spray SPF50+ van Mustela – € 19,95 – in de apotheek

In de stad: even bijpoederen

Fotopollutie, de combinatie van uv en vervuiling, doet de huid nog sneller verouderen dan enkel uv. Daarom ontwikkelde de beautywereld gezichtsverzorging met hoge SPF en antioxidanten die de gevolgen daarvan moeten bestrijden. De formules smeren ook nog eens fijn, zodat je ze graag élke dag gebruikt, als laatste stap in je verzorgingsroutine ’s ochtends, voor je make-up.

Ga je tijdens een werkdag buiten lunchen of ben je op citytrip, kan je je zonbescherming makkelijk over je make-up bijwerken met een SPF-spray of poederborstel met minerale filters. “Die gebruik je als touch-up, over de zonnecrème die je smeerde. Vertrouw niet op enkel hun bescherming: het is moeilijk inschatten hoeveel je exact aanbrengt,” zegt Ostijn.

Minerale poederborstel. Hawaiian Tropic Mineral Translucent Sunscreen Powder SPF30 – € 24,99 – via kruidvat.be

Sporten: slimme formule

Hevig zweten of zwemmen tast de zonnefilterfilm op je huid sneller aan. Water- en zweetbestendige sportformules met SPF zijn aangepast aan fysieke inspanningen en moeten langer/beter beschermen. Zo verhoogt de Protection in Motion-technologie van Lancaster de bescherming naarmate je meer beweegt. En dankzij Shiseido’s WetForce-technologie werken de zonnefilters in zijn Sports-lijn nog beter in contact met water of zweet. Door de Wet Skin-technologie van ISDIN kan je diens Fusion Gel Sport dan weer makkelijk op een natte/bezwete huid smeren. En, niet onbelangrijk, die producten druppen niet (zo snel) in de ogen.

Met handige vasthaakclip. Fusion Gel Sport SPF50 van ISDIN – € 25,90 – in de apotheek

Tekst Franciska Bosmans 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier