Van natuurlijk bewegen tot veel lachen, hoe we langer kunnen leven dankzij ‘blauwe zones’

‘Blue zones’ noemen we deze gebieden. Al ooit van gehoord? Op vijf plekken leven mensen langer en gezonder dan ergens anders op de wereld. In deze blauwe gebieden leef je ongeveer tien jaar langer en blijf je zelfs op oudere leeftijd heel actief.

We kunnen natuurlijk wel eens tot daar reizen, maar je kan ook deze blauwe ‘gewoontes’ hier toepassen in je dagelijks leven. Ze hebben immers acht gemeenschappelijke kenmerken.

1. Beweeg zo natuurlijk mogelijk

Neen, ze rennen geen marathons of gaan niet naar de fitnesszaal. Ze leven in een omgeving die hen stimuleert om te bewegen. Zo bewandelen ze elke dag heuvelachtige paden voor hun dagelijkse boodschappen. Ze zitten niet op een stoel maar op de grond, waardoor je tientallen keren per dag vanaf de grond moet opstaan. Dit zorgt voor een natuurlijke work-out voor je lichaam.

2. Een doel waar je iedere dag je bed voor uitspringt

Een (levens)doel hebben is belangrijk. De Okinawanen noemen het ‘IKAGAI’ en in Costa Rica noemen ze het ‘plan de Vida’. Wat verlangt je hart? Ga op zoek naar wat jij ‘echt’ wil.

In deze passie komen vier elementen samen: je houdt ervan, anderen hebben er baat bij, je kunt er voor betaald worden en je bent er goed in. Het hebben van zo’n doel kan je zeven extra jaren levensverwachting opleveren.

3. Duw je pauzeknop regelmatig in

Natuurlijk ervaren de mensen in deze Blue Zones ook stress. Maar om te voorkomen dat dit kan leiden tot chronische stress of ziekte hebben ze de gewoonte om op de pauzeknop te duwen. Dit doen ze door een powernap, een happy hour of een meditatiemoment. En dat kunnen we perfect ook toepassen in ons eigen leven.

4. Eet volgens de 80/20-regels

Voor ze starten aan een maaltijd op Okinawa spreken ze volgende mantra uit: Hara Hachi Bu. Deze mantra is een herinnering dat je moet eten tot je voor 80 procent voldaan bent. De meeste mensen maken van snacken geen gewoonte, ze nemen enkel een stuk fruit of een handje nootjes.

Duw op de pauzeknop met een powernap, een happy hour of een meditatiemoment”

5. Vooral plantaardig

Bonen, noten en fruit spelen een grote rol in hun voeding. Vlees wordt maar ongeveer een keer per week gegeten. Ook snoep, koek en zoet worden zelden gebruikt in hun dagelijkse leven.

6. Een wijntje?

Een wijntje drinken? Ja hoor, ze drinken 1 tot 2 glazen per dag. Natuurlijk zijn de voordelen en nadelen van alcohol verdeeld. Wijn zou volgens hen de plantaardige antioxidanten absorberen en stress verminderen. Maar dat alles natuurlijk wel in beperkte mate.

7. Kies voor een positieve vriendenkring

Mensen die lang leven hebben meestal ook vrienden die dezelfde gezonde gewoontes ondersteunen. Vrienden hebben immers een negatieve of positieve invloed op je gezondheid. Je hoeft niet je oude vrienden hiervoor te laten vallen. Maar ga op zoek naar nieuwe vrienden die een positieve invloed hebben op je gezondheid en levensstijl. Want samen is alles veel aangenamer.

8. Lach veel

Dat lachen gezond is, weten we al langer. Het creëren van een omgeving om jezelf met aandacht voor de mensen om je heen, waar jij je goed voelt zal zorgen voor een innerlijke glimlach vanbinnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier