“Daten is niet moeilijker geworden dan tien jaar geleden, wel complexer”

Wie geen partner heeft, kijkt doorgaans met weinig vreugde uit naar familiefeesten of naar eindejaar. “Maar niet enkel deze dagen zijn moeilijke momenten voor veel singles”, weet lifecoach Perla Van Belle. “Daten is niet moeilijker geworden dan tien jaar geleden, maar wel complexer.”

“Ik wil zeker niet veralgemenen, want niet elke single heeft het moeilijk met zonder date op een familiefeest of met eindejaar of Valentijn. Wel is het zo dat voor veel alleenstaanden de moeilijkste periode van het jaar al begint bij de start van de winter. Zeker januari en februari zijn lastig. De zomer is voor de meeste mensen een aangename periode: uitkijken naar de jaarlijkse vakantie, het is mooi weer en de dagen zijn zonnig en lang… In de winter is het daarentegen koud en donker en tijdens de feestdagen zijn er de familie-etentjes waar nonkels of oma’s vol goede bedoelingen je opnieuw confronteren met je relatiestatus. Januari is een topmaand voor alle onlinedatingsites en ook ik krijg meer aanvragen voor privésessies. Het gaat dan niet noodzakelijk alleen over liefde en relaties. Januari is voor veel mensen een keerpunt, een moment dat ze hun leven in handen willen nemen en veranderen wat veranderd moet worden.”

Is daten moeilijker geworden dan vroeger?

“Moeilijker zou ik het zeker niet noemen, maar complexer wel. Niet alleen bij de leeftijdscategorie 40+, maar ook bij jongeren. Zij zijn een stuk terughoudender dan vroeger. Velen komen uit éénoudergezinnen en kennen het voorbeeld niet meer van ouders die al twintig jaar getrouwd zijn. Dat voorbeeld van de onvoorwaardelijke liefde leeft veel minder dan vroeger. Als we dan gaan kijken bij een ouder publiek, dan merk je dat zij vaak al een serieuze rugzak met zich meedragen. Zij hebben angst om opnieuw te beginnen en om weer voor de foute partner te kiezen. De onbezorgdheid die je als tiener vaak had, heb je niet meer na enkele mislukte relaties.

Daarnaast zitten we ook in een overgangsperiode waar zowel mannen als vrouwen hun plaats terug moeten vinden. Vrouwen zijn zelfstandig geworden en hebben geen man meer nódig. Een relatie moet een echte meerwaarde zijn. Maar dat maakt het voor zowel mannen als vrouwen soms onduidelijk. Hoe emotioneel mag een man zijn en hoe stoer een vrouw? De traditionele rollenpatronen gaan op de schop en dat maakt dat we soms verward met elkaar communiceren.”

Waar zitten de grote valkuilen bij het daten?

“In onze consumptiemaatschappij moet het allemaal heel snel gaan. Na één date willen we weten of we de ware hebben gevonden, maar zo werkt het niet. Ik hou mensen altijd voor dat ze minstens drie dates nodig hebben om een echt oordeel te kunnen vellen en dat het drie maanden kan duren voor je iemand echt leert kennen. De eerste drie maanden zal de lust alles verblinden, maar na drie maanden verminderen de hormonen en gaat de roze bril af. Pas dan zie je elkaar écht en ga je beseffen dat je voor een relatie moet werken en dat het niet altijd vanzelf komt. Mijn grootste tip om de liefde te vinden, is dus vooral: tijd nemen en durven.”

Tips om te daten:

1. Ken jezelf: alles begint bij jezelf. Ga na hoe je in eerdere relaties was en waar je eigen valkuilen liggen.

2. Doe aan zelfontplooiing: volg workshops, ga sporten, volg een cursus…

3. Temper je verwachtingen: hoop op een leuke avond maar weet dat je na één avondje nog geen definitieve conclusies kan trekken.

Meer info op www.perlavanbelle.be

Tekst: Valerie Degroodt BEELD: Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier