Geef je werkdag een mindful touch met deze 4 tips

Mindfulness helpt je in het hier en nu te leven. Om genoegen te nemen met hetgeen je al hebt, want geloof het of niet: er is veel om dankbaar voor te zijn. Alleen hebben we er geen oog voor, vooral niet tijdens drukke werkdagen. Door kleine aanpassingen in je dagelijkse routine toe te voegen, kun je al heel mindful in het leven staan. 

Dat werkdagen hectisch kunnen zijn, is geen geheim. De stress van deadlines en vergaderingen doen ons soms handelen op de automatische piloot. We vliegen van de ene afspraak naar de andere. Het is dan ook geen verbazing dat de routine – de sleur – erin sluipt. Hup uit bed, bak koffie en door naar het werk. Slaat de klok 17.00 uur? Hup in de auto, boodschappen doen en door naar huis. Genieten van die eerste slok koffie, die fladderende vlinder of dat briesje wind, dat vergeten we vaak.

1 – Oplettend & opvallend

Wees oplettend als je de deur ’s ochtends achter je dicht trekt. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat valt erop? Kijk eens daadwerkelijk om je heen. Misschien spot je wel een roodborstje, hoor je kinderen lachen of voel je de eerste zonnestralen van de dag op je gelaat. Wat je ook ervaart, sta er bewust bij stil, geniet ervan.

2 – One at a time

Voer de dagelijkse routinetaken eens met volle focus en aandacht uit. Vermijd multitasking en focus je op één taak, een werkzaamheid. Werk hieraan tot je de taak volledig afgerond hebt. Doordat je jouw volledige aandacht richt op één taak, ben je mindfuller bezig en verkies je kwaliteit boven kwantiteit. Bovendien werk je efficiënter en voel je je aan het einde van de werkdag meer tevreden dan voorheen het geval geweest zou zijn. Kortom, je vertrekt met een tevreden gevoel naar huis.

3 – Kom terug in je lijf

Neem tijdens je werkdag af en toe een moment voor jezelf om eens volledig terug in je lichaam te komen, om te aarden. Laat het werk even voor wat het is en focus je op je lichaam. Begin met je voeten. Voel hoe ze op de grond rusten, hoe je schoen je voet omhelst. Vervolgens verleg je de aandacht naar je benen, heb je ze over elkaar geslagen of niet? Voel je hoe je bovenbenen op de bureaustoel rusten? Gun zo elk lichaamsdeel even een paar seconden aandacht voordat je weer aan de slag gaat met het werk.

4 – Dankbaarheid

Hoe vaak geniet jij van de kleine dingen des levens? Mensen die dankbaar zijn, zijn gelukkiger. Probeer daarom aan het einde van de werkdag drie dingen op te noemen waar je eigenlijk wel dankbaar voor was. Begin klein zoals een lekkere kop koffie of de geur van vers gemaaid gras toen je naar je werk toe wandelde. Maar je mag ook grootser denken. Wat dacht je van alle gezellige grapjes met je collega of die ene meeting die onverwachts heel goed uitpakte?  Alle fijne zaken mogen benoemd en gewaardeerd worden.

Tekst: Yvonne Kuiken –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier