Inclusieve mode: Zalando lanceert aangepaste modecollecties voor mensen met een handicap
Leuk om regelmatig iets nieuws aan je garderobe toe te voegen, maar voor mensen met een handicap is dat niet altijd evident. Mode moet inclusiever worden, en dat vindt ook Zalando. Het online platform lanceert daarom een eerste collectie aangepaste mode onder private labels Zign, Pier One, Anna Field, Yourturn, Even&Odd en Tommy Hilfiger.
Aangepaste mode is kleding, schoenen en accessoires die inspelen op de behoeften van personen met een handicap, en is bewust ontworpen om toegankelijk te zijn voor mensen met permanente of tijdelijke beperkingen. Het assortiment omvat mannen- en vrouwenkleding en schoenen, en is verkrijgbaar in alle Zalando-markten.
De creatie van deze speciale modecollectie is onderdeel van Zalando’s ambitie om voor 2025 een echt inclusief assortiment en een inclusieve ervaring te bieden aan ondergerepresenteerde groepen.
Tegelijkertijd voegt Zalando ook Tommy Hilfigers Adaptive collectie toe aan zijn assortiment; dit assortiment bestaat uit 130 stijlen voor mannen, vrouwen en kinderen.
Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 1 op de 5 Europeanen een (vorm van een) handicap heeft. Met de lancering van aangepaste mode richt Zalando zich op mensen met een handicap, zoals beperkte mobiliteit of beweeglijkheid, maar ook zintuiglijke gevoeligheid. Tevens richt deze collectie zich op ouders van kinderen met een handicap. Stijlen in de eerste collectie bevatten artikelen die aangepast zijn aan zittend rolstoelgebruik, kledingstukken die gevoelig voor de huid zijn, producten met gemakkelijke sluitingen en die geschikt zijn voor het dragen van protheses of verbanden. Zalando voerde voorafgaand aan de lancering van de collecties aangepaste mode een uitgebreid kwalitatief en kwantitatief onderzoek onder consumenten in meerdere markten, om de wensen van klanten met een handicap beter te begrijpen.
Sara Diez, VP Category Women and Private Labels bij Zalando, zegt: “Ons doel is om het startpunt van mode te zijn dat voor iedereen toegankelijk is. We zien een tekort in het aanbod in de mode-industrie, want het vinden van modieuze aangepaste kleding is nog steeds een uitdaging voor mensen met een handicap. Door aangepaste mode-collecties toe te voegen aan onze Private Labels en door de introductie van de Tommy Hilfiger Adaptive-collectie, hopen we bij te dragen aan het oplossen van deze uitdaging en op één plek een grote selectie stijlvolle aangepaste mode aan te bieden. We willen leren van de gemeenschap van mensen met een handicap en onze partners inspireren, om onze klanten met een handicap een betere ervaring te bieden en mode nog inclusiever kunnen maken.”
Megan Maley, General Manager Benelux, UK & Ierland bij Zalando, zegt: “Onze visie is om het startpunt voor mode te zijn voor onze Belgische klanten, daarom willen we een platform zijn dat iedereen verwelkomt. We streven ernaar productkeuzes aan te bieden die ervoor zorgen dat al onze klanten zich gerespecteerd en vertegenwoordigd voelen.”
Voor het creëren en ontwerpen van de collectie aangepaste mode voor de Private Labels werkte Zalando samen met creatief bureau All is for All, dat merken helpt om inclusiever en toegankelijker te worden voor mensen met een handicap.
Grace Stratton, directeur van All is for All, zegt: “Naast de functionele gevolgen brengt een handicap ook een gemeenschap met zich mee, een gedeelde ervaring, iets wat begrepen, gewaardeerd en omarmd moet worden door mensen die geen beperkingen hebben. Wij hebben Zalando als partner ondersteund tijdens dit traject en bij het creëren van de positionering en berichtgeving van deze campagne. We zijn trots op de manier waarop de campagne mensen met een handicap laat zien en zijn dankbaar voor Zalando’s authentieke partnerschap met ons.”
Om mensen met een handicap te helpen bij het ontdekken en kopen van Zalando’s aangepaste mode, lanceert het platform een doordachte online gebruikerservaring met een speciale pagina voor aangepaste mode en een aanduiding om aangepaste kleding te identificeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier