De modeweek van Lut: celebs in de kijker

In de modewereld gaat het soms snel en dus rekenen wij op onze moderedactrice Lut Clincke om ons van de meest interessante modenieuwtjes op de hoogte te houden.

Kledingadvies vanachter je scherm

Online shoppen is handig, maar leidt ook vaak tot miskopen. Met frustraties tot gevolg, én talrijke retours, die niet alleen een economische, maar ook een zware ecologische impact hebben.

Het Belgische merk Marie Méro wil hierin verandering brengen door middel van artificiële intelligentie. Het maakt immers gebruik van ‘matchmaker software’, ontwikkeld door de Belgische startup Contour Lab. Klanten van Marie Méro kunnen voortaan online hun lichaamstype laten analyseren en krijgen een gepersonaliseerd kledingadvies met een aantal geselecteerde kledingstukken die hen het beste flatteren. Het draait dus niet alleen om de juiste maat, maar ook om de juiste pasvorm en styling. Dit vermijdt miskopen, wat leidt tot tevreden klanten en minder retours. Op die manier vaart ook de planeet er wel bij.

www.mariemero.com

Pharell Williams bij Louis Vuitton

Al sinds de dood van Virgil Abloh in november 2021 werd er volop gespeculeerd over een opvolger als creatief directeur van de mannencollectie van Louis Vuitton. Stonden op de lijst: Telfar Clemens, Martine Rose en Grace Wales Bonner, allemaal vrij jonge, talentvolle ontwerpers, gevormd door gerenommeerde fashion schools én met gemengde roots. In de huidige inclusieve tijden leek dit een logische keuze. Uiteindelijk viel de keuze op Pharell Williams, Afro-Amerikaan zoals Virgil Abloh met wie hij bevriend was. Geen ontwerper dus, wel een celeb en ondernemer met artistieke verdiensten in de muziek en de kunst en met een zekere mode-ervaring dankzij verschillende collabs, onder meer met Adidas, een samenwerking die in de toekomst zal blijven doorgaan. En vooral: iemand met miljoenen volgers op de sociale media.

De benoeming van Pharell Williams is de eerste belangrijke, strategische beslissing van Pietro Beccari, de nieuwe CEO van Louis Vuitton die begin deze maand in functie trad. Alles wijst erop dat de nieuwe CEO nog meer zal inzetten op ‘star power’.

De eerste collectie van Pharell Williams voor Louis Vuitton zal voorgesteld worden tijdens de Parijse mannenmodeweek in juni 2023.

Louisvuitton.com – @louisvuitton

Rihanna in Belgisch design

Rihanna maakte haar comeback tijdens de Superbowl, een moment waar iedereen naar uitkeek, niet alleen naar de performance, maar ook naar haar looks. De ster verscheen op de persconferentie van de Apple Music Halftime show in een outfit van de Belg Pieter Mulier, creatief directeur van het Franse modehuis Ala ï a.

De talentvolle Pieter Mulier, architect van opleiding, was jarenlang de rechterhand van Raf Simons, eerst bij Dior, daarna bij Calvin Klein. Sinds 2021 is hij creatief directeur voor het Franse modehuis Alaïa dat nu in handen is van de Zwitserse luxegroep Richemont. Dit modehuis werd opgericht door Azzedine Alaïa, die in de jaren vijftig zijn thuisland Tunesië verliet om zich in Parijs als kleermaker te vestigen. Zijn talenten als couturier ontwikkelde hij bij Christian Dior, Guy Laroche en Thierry Mugler om uiteindelijk zijn eigen atelier op te richten. Alaïa werd heel succesvol in de eighties en kleedde heel wat beroemdheden zoals Grace Jones, Tina Turner, Raquel Welch, Madonna, Naomi Campbell, Stephanie Seymour, Miley Cyrus, Victoria Beckham, Shakira, Janet Jackson en Michelle Obama. Ook Rihanna, die al jarenlang fan is van het modehuis, draagt nog steeds Alaïa, zij het nu met een Belgisch tintje.

www.alaia.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier