De modeweek van Lut: over duurzame mode om te hebben

In de modewereld gaat het soms snel en dus rekenen wij op onze moderedactrice Lut Clincke om ons van de meest interessante modenieuwtjes op de hoogte te houden. Elke vrijdag deelt Lut de hoogtepunten uit ‘haar modeweek’. 

Zot van leer

De Gentse ontwerpster Estelle Hanet (27) lanceerde vorig jaar haar duurzame handtassenlabel Enamoure. Estelle ging hierbij niet over één nacht ijs: ze studeerde aan gerenommeerde modeacademies zoals Istituto Marangoni in Milaan en Central Saint Martin’s in Londen en deed ervaring op bij Harry Winston en bij Oscar de la Renta. Haar gevoel voor schoonheid en kwaliteit had ze sowieso al met de paplepel meegekregen : haar ouders vormen immers de creatieve en zakelijke tandem achter Limited Edition, een Belgisch bedrijf dat exclusieve tapijten op maat maakt. Estelle’s belangrijkste muze is de zee, symbool voor grenzeloze vrijheid. In elk ontwerp verwerkt ze golven, op een abstracte of op een figuratieve manier, wat resulteert in een vloeiend lijnenspel.

De tassen van Enamoure  zijn gemaakt van artisanaal en milieuvriendelijk gelooid leder en bevatten geen schadelijke kleurstoffen. De productie gebeurt in een Portugees atelier en de afwerking gebeurt in Italië. Ondanks de hoge kwaliteitsstandaard blijven de prijzen heel toegankelijk. Enamoure is verkrijgbaar via enamoure.shop.

Inclusief en duurzaam

Lila&John is het jonge, genderinclusieve label van Lila John, een Weense ontwerpster die in België woont en werkt. Ze volgde een opleiding aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen, ze kreeg onder meer les van Bernhard Willhelm en ze werkte voor Peter Pilotto, beiden oud-studenten van de Antwerpse Modeacademie. Lila&John is een collectie duurzame streetwear met een edgy kantje. De ontwikkeling en de productie van de collectie gebeurt volledig in België, in beperkte oplages en in nauwe samenwerking met breigoedspecialiste Ida Coppieters van het Antwerpse Knitwood. De collectie Lila&John is gemaakt van duurzaam geproduceerde Italiaanse garens in een samenstelling van biokatoen en Lyocell, een materiaal op basis van eucalyptushout. Dankzij de elasticiteit van het breiwerk passen de outfits van Lila&John zich aan elke lichaamsvorm aan en zitten ze heel comfortabel. “Mijn collecties zijn er voor mensen die grenzen durven verleggen en zichzelf en anderen de ruimte geven om te groeien zonder hokjesdenken”, aldus de ontwerpster die voor haar campagnebeelden twee sterke vrouwen koos: actrice-activist Anemone Valcke en dj Soumaya Phéline. De prijzen van de ontwerpen gaan van 155 tot 320 euro.

www.lilajohn.com  Instagram: @lilaandjohn

Kasbah Kosmic: unieke upcycling

De Brusselse ontwerpster/social worker Kenza Vandeput Taleb brengt met haar kledinglabel Kasbah Kosmic een mix van Belgisch-Algerijnse invloeden, een stijl die aansluit bij haar dubbele culturele achtergrond. Kasbah slaat op haar Maghrebijnse achtergrond maar ook op de eclectische mix van de materialen en de technieken die ze gebruikt, wat resulteert in een originele, kosmopolitische stijl.
Kenza’s leuze luidt: “Make your trash great again”. Ze gebruikt hierbij overstock materialen en tweedehandskleren die ze uiteenhaalt en bewerkt tot unieke, upcycled stukken.
Kenza neemt deel aan de herfsteditie van de Brussels Fashion&Designers Sales op 17, 18 en 19 november. Hét moment om een creatie van haar op de kop te tikken.

Kasbahkosmic.com

Modejournaliste Lut Clincke staat op met mode en gaat ermee slapen. Ze volgt de modeweken op de voet, bezoekt internationale modebeurzen en mocht al heel wat grote modenamen interviewen, van Jean Paul Gaultier over de Zes van Antwerpen tot Karl Lagerfeld. Met een frisse, verwonderde en nieuws-gretige blik blijft ze de modehorizon afspeuren, op zoek naar boeiende, serieuze of luchtige modenieuwtjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier