Duurzaam en prachtig: de Britse prinses Beatrice trouwde in een jurk van haar grootmoeder, koningin Elizabeth II. (foto Photo News) © Benjamin Wheeler Photo News

Stephanie Coorevits geeft een lezer modeadvies: “Waarom niet gaan voor een kostuum of een vintage jurkje?”

Dag Stephanie,

ik ga binnen een halfjaar trouwen en heb nog steeds geen trouwjurk gevonden. Kledij is voor mij nooit echt heel belangrijk geweest, dus ik hecht weinig belang aan zo’n kleed maar mijn omgeving maakt er wel ‘een big deal’ van. Misschien heb jij tips rond hoe ik een geschikte jurk kan vinden?

Alvast bedankt! Sanne.

Dag Sanne,

Eerst en vooral proficiat met je verloving. Ik wens je een mooi huwelijksfeest en een nog mooier huwelijk.

Nu we de formaliteiten achter de rug hebben, kunnen we overgaan naar de essentie en ik kan je alvast een ding zeggen: jij hebt gelijk en je entourage is fout. Die jurk doet er inderdaad niet toe. Moet je advies aannemen van een gescheiden vrouw? Misschien niet. Maar omdat je nu eenmaal mijn mening vraagt, zal ik ze geven.

1. Fuck Say Yes to the Dress-toestanden. Waarmee ik bedoel: laat je niet beïnvloeden door anderen. Heb je die show ooit gezien? Drama! Letterlijk. De bruid sleurt een hele resem aan vrouwen mee die hun irrelevante mening schreeuwen en op het einde is iedereen aan het wenen. Van miserie, niet van vreugde. Beperk je jury dus tot een zeer selecte kring mensen die 1. effectief blij voor je zijn dat je trouwt, 2. daarom ook willen dat je er op je best uitziet en 3. iets zinnigs te vertellen hebben over mode.

2. Onthoud dat, hoe budgetvriendelijk je ook gaat, het belachelijk veel geld blijft voor een kleed dat je één keer in je leven zal dragen. Kijk, mijn kleed was mooi en ik voelde me een speciale prinses en al wat je wil, maar ik zou nooit meer gaan voor een klassiek trouwkleed. Nu zou ik resoluut kiezen voor een designerstuk waar ik de rest van mijn leven van kan genieten.

Ik weet dat jij niet per se geïnteresseerd bent in fashion maar dat lijkt me nog meer reden om enkele alternatieven in overweging te nemen. Een mooi kostuum bijvoorbeeld (zie: Bianca Jagger of Solange Knowles). Want zoiets kan je doordragen. Of eventueel een vintage jurkje? Want daarmee hou je geld over voor, ik zeg maar iets, een prachtige huwelijksreis?

3. Echter. Het allerbelangrijkste is dat je iets zoekt dat past bij wie jij bent als persoon. En of dat nu een wit kleed is, een kostuum, een bloemenjurkje of gewoon een mooie broek met dito top: it’s all fine. Deze dag draait om jou! (en oké, ook een beetje om je partner maar toch vooral om jou!) en daarom moet je dus vooral doen waar jij je goed bij voelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier