De ultieme wasgids: van sokken tot jeans, zo vaak moet je je kleren wassen

Hoe lang kun je kleren dragen voor ze aan een wasbeurt toe zijn? Uiteraard verschilt dat van persoon tot persoon en van welk soort activiteiten je dagelijks doet. Wil je toch een beetje een houvast, dan kunnen onderstaande richtlijnen duidelijkheid scheppen. Handig wanneer je ‘s morgens weer eens staat te twijfelen of het oké is dat T-shirt dat je gisteren droeg nog maar eens aan te trekken. Een overzichtje!

Ondergoed en sokken

Uiteraard vliegen je sokken en je ondergoed elke dag de wasmand in, zonder pardon, ook al hangt er nog geen ‘geurtje’ aan. BH’s krijgen wat meer tijd, die mag je zo’n drie tot zes dagen dragen vooraleer ze aan een wasje toe zijn.

Pyjama

Je pyjama hoort op z’n minst elke week gewassen te worden (afhankelijk van het stofje en of je een nachtelijke zweter bent of niet). Tip: slaap gewoon naakt, het is veel gezonder, en je hebt minder was. En nog even ter info: ook je laken hoor je één keer per week te vervangen!

Jeans

Je jeans wil je misschien na een paar dagen dragen de was in kieperen, maar dat is geen goed idee. In feite is het beter om je jeansbroek zo weinig mogelijk te wassen. Dat doet de stof namelijk afslijten en de pasvorm is namelijk heel slecht voor de stof. Uit studies is overigens gebleken dat wassen nauwelijks helpt tegen bacteriën die eventueel ‘blijven plakken’ aan je jeans. Modeontwerper Tommy Hilfiger bekende trouwens dat hij zelden tot nooit zijn jeans in de was steekt. Wat je wél moet doen, is regelmatig je jeans even luchten. En wil je alle microben en bacteriën doden, stop je jeans dan gewoon even een nachtje in de diepvriezer, de vrieskou zal de meeste bacteriën doden (tip: stop je jeans hiervoor in een kussensloop). Is je jeans wat uitgelopen? Gooi ‘m dan even in de droogkast (niet te lang en niet te heet) en je jeans zal opnieuw zijn normale vorm krijgen. Is je jeans echt heel vuil? Tja, dan stop je hem inderdaad gewoon in de wasmachine.

Sportkledij

Makkelijk: na elke sportsessie gooi je je sportoutfit in de was. Was het een rustige sessie waarbij er amper een zweetdruppel aan te pas kwam (bijvoorbeeld een meditatie- of yogales), dan kan je outfit nog wel een volgende keer mee zonder te wassen.

Kostuum

Een pak dat je elke dag draagt, kun je best na een paar keer dragen verluchten. Gemiddeld breng je een pak na ongeveer vijf keer dragen naar de stomerij, al is dat ook hier weer afhankelijk van het soort stof waaruit je pak gemaakt is. Het hemdje dat je bij je pak draagt, kun je tot twee keer aandoen, afhankelijk of je er een onderhemdje bij draagt en of je een harde zweter bent of niet.

Truien

Deze kun je tot vijf keer dragen vooraleer ze de was in moeten. Draag er wel een T-shirt onder.

T-shirts en tops

Gemiddeld kun je een T-shirt twee keer dragen. Maar ook hier geldt: afhankelijk van de stof en van hoeveel je zweet kan dat ook na één dag zijn.

Jassen, sjaals en mutsen

De regel is dat je deze één keer per seizoen wast of laat reinigen, hoewel dat bij bepaalde, zware stoffen niet altijd nodig is. Je mutsen, sjaal en handschoenen kun je best na een maandje dragen een sopje geven.

Rokken, broeken en jurken

Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen. Rokken kun je iets langer dragen, gemiddeld vijf dagen. Maar opnieuw: afhankelijk van de stof kan je dit kledingstuk gerust langer of net korter dragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier