Uitgetest: Veggie-gerechtjes van Hello Fresh en De Vegetarische Slager

Uit onderzoek van Hello Fresh blijkt dat 4 op de 10 mensen hun vleesconsumptie graag willen minderen, maar dat er ook nog heel wat vooroordelen over de vegetarische keuken bestaan. Van de angst om aan smaak in te boeten tot gebrek aan inspiratie: de stap naar vaker geen vlees eten, blijkt voor heel wat mensen nog behoorlijk groot. Om hier verandering in te brengen, sloeg de maaltijdboxproducent de handen in elkaar met De Vegetarische Slager. Wekelijks kunnen de klanten uit meerdere vegetarische gerechten met en zonder vleesvervangers kiezen. En wij mochten zo’n box uittesten.

De tester

Ik ben al enkele jaren een flexitariër, iemand die meerdere dagen per week geen vlees eet. Iets wat ik lange tijd onbewust deed – in mijn repertoire waren toevallig een aantal hele lekkere vleesloze recepten beland – maar sinds een drietal jaar let ik er bewust op om toch drie dagen per week geen vlees te eten, om zo mijn ecologische voetafdruk in te perken. Met vleesvervangers heb ik nog geen ervaring. Met maaltijdboxen wel: jaren geleden had ik een maaltijdboxabonnement, waar ik lange tijd heel tevreden over was. Maar op een bepaald moment spraken de aangeboden gerechten me steeds minder aan. Toen ik op korte tijd ook twee keer minder verse groenten in mijn pakket aantrof, heb ik het maaltijdabonnement stopgezet. Ik ben dus benieuwd naar hoe mijn pakket er nu zal uitzien.

De test

Ik krijg een box met twee gerechten voor vier personen: snelle pasta met vegetarisch gehakt van De Vegetarische Slager en een vegetarische lasagne met courgette en spinazie. Wanneer ik de box open, ziet alles er supervers uit. Alle ingrediënten zitten ook nog eens per gerecht ingepakt, wat supermakkelijk is. Vol enthousiasme begin ik aan het eerste gerecht: de snelle pasta met vegetarisch gehakt. Het is de eerste keer dat ik met een vleesvervanger kook, en dat is toch even wennen. Daar waar gehakt van vlees sist en ‘leeft’ in de pan, blijft het nu stil. Ik check zelfs even of het vuur aanstaat, omdat de ‘vegan magic mince’ van de Vegetarische Slager, op basis van soja, totaal niet lijkt te reageren. “Dat is normaal hoor”, laat de veggie-collega me weten. Gelukkig staat er op het recept dat het vegan gehakt maar een vijftal minuten moet bakken, want op basis van hoe het eruit ziet, zou ik het eerlijk gezegd niet weten.

Ondertussen ga ik verder met het recept, tot ik in de instructies lees ‘snij de paprika fijn’. Alleen zit er geen paprika in het pakket. Ik check vlug nog even het andere pakket, maar ook daar is geen paprika te bespeuren. Wanneer ik de receptenkaart beter bekijk, wordt alles duidelijk: waar courgette zou moeten staan, staat paprika. Wellicht een vergetelheid bij het updaten van een oud recept, al vind ik dit totaal niet erg. Nu weet ik ook dat ik de courgette perfect door paprika kan vervangen. Voor de rest zijn de instructies overduidelijk en supersimpel. Na een kleine 25 minuten is het gerecht helemaal klaar en klaar voor de smaaktest. De zonen zijn alvast enthousiast. Ze vinden het superlekker en hebben zelfs niet door dat ze geen gehakt van vlees eten. Wanneer ik hen er op wijs, zijn ze positief verbaasd. Ook voor mij is dit gerechtje meer dan geslaagd. Dit wordt er zeker eentje voor mijn vast repertoire.

Een dag later is de vegetarische lasagne – zonder vleesvervanger – aan de beurt. Dit recept is foutloos en al even makkelijk te maken als het vorige gerecht. De zonen zijn minder enthousiast – “wij lusten geen spinazie, je weet dat toch” – maar voor mij is dit opnieuw een toppertje. Voorlopig ben ik zelf niet van plan om opnieuw een maaltijdboxabonnement te nemen, maar voor wie op een makkelijke manier lekkere vegetarische gerechten wil leren kennen, zonder telkens zelf op boodschappenjacht te gaan, is deze samenwerking tussen Hello Fresh en de Vegetarische Slager zeker het proberen waard.

De gerechten:

De snelle pasta

De vegetarische lasagne

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier