Kleinere vormen van tegels of natuursteen geven meer vrijheid om organische vormen en veel bogen en bochtjes te creëren in tuinpaden en terrassen. (foto Getty) © jsnover Getty Images

Bart Appeltans over de terrasvloertrends voor dit jaar

Met een beetje geluk kan je vandaag Moederdag vieren buiten op je terras! Maar hoe ziet dat terras er nu precies uit? En wat zijn de trends momenteel?

Wel, daar zien we stilaan toch een serieuze verschuiving qua stijl en materiaalkeuze.

De afgelopen jaren moesten terrastegels zo groot mogelijk zijn. In beton of keramisch, zolang ze maar groot waren met zo weinig mogelijk voegen. Alhoewel mooie grote tegels nog steeds erg populair zijn, zien we toch ook het tegenovergestelde opnieuw helemaal in trek komen. Lang leve kleine tegeltjes, kasseien en flagstones!

Het gebruik van kleinere formaten speelt immers volledig in op de hedendaagse trend van gezellige hoekjes, afgeronde vormen en meer natuurlijke en ruwere materialen in het interieur, maar ook het exterieur design van onze woningen.

Meer vrijheid

Kleinere vormen van tegels of natuursteen geven meer vrijheid om organische vormen en veel bogen en bochtjes te creëren in tuinpaden en terrassen. Ook de jaren 70 en retro vibe die we bij meubeldesign zien terugkomen, past helemaal bij deze types materialen.

“Lang leve kleine tegeltjes, kasseien en flagstones”

Qua onderhoud hoor ik vaak het argument dat dit soort kleinere formaten moeilijker te onderhouden zijn, doordat er veel meer voegen in je terrasvloer zitten. Maar ook grote bleekgekleurde terrasvloeren moet je na de winter volledig afspuiten of schoonmaken. Qua onderhoud is er dus niet zo heel veel verschil.

Ikzelf heb twee duidelijke favorieten. De Kandla-plavuizen bestaan in verschillende afmetingen en verschillende tinten. Grijs, oker en meer beigetinten met roze accenten. Zelf combineer ik vaak twee kleuren door elkaar voor een nog warmer en levendiger geheel. Deze Indische zandsteen heeft ook een ruw oppervlak en geeft daarom een heel natuurlijke look. Deze kasseien in warme kleuren zijn een goed alternatief voor de grote travertin-tegels die we vandaag ook veel zien.

Maar mijn absolute favoriet momenteel zijn de Kavalas-flagstones. Kavalas is een Griekse leisteen in een warme grijzige kleur. Het ruwe en haast rustieke karakter van deze buitenvloer geeft een knap contrast met de gevel van je moderne woning. Je terras krijgt een erg natuurlijke uitstraling. In combinatie met elegant houten tuinmeubilair is je terras zo helemaal on point. Nu nog mooi aankleden met wat zomerse decoratie in ruwe en natuurlijke texturen, en je bent klaar om de zomer stijlvol tegemoet te gaan!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier