Zo geef je je interieur een luxueuze uitstraling: 8 tips van Bart Appeltans

Decoratie in edelmetalen, marmerpatronen in het behangpapier, een plaid in kobaltblauw… In Blind Gekocht weet interieurarchitect Bart Appeltans perfect hoe hij de inrichting van een woning een extra cachet kan geven. “Een luxueuze uitstraling hoeft niet duur of moeilijk te zijn”, vertelt Bart. Geef je geheimen maar prijs, Bart, we zijn benieuwd!

1. Integreer de marmerlook

“Waar tien jaar geleden vooral de koelere betonlook de bovenhand haalde, zet de warme uitstraling van natuursteen en marmer nu de trend. Dat gaat van marmerpatronen in tegels die zowel de wand als de grond kunnen sieren, tot grote keramische tegels als tafelblad waarbij de XL-plaat nu aan een opmars bezig is. Ook marmerpatronen in behangpapier en zelfs in accessoires zijn geliefd. En niet enkel wit marmer oogt luxueus. Ook bruine, groene en rode tinten vinden hun ingang bij het grote publiek.”

2. Ga voor accessoires in edelmetalen

“Ook accenten waarbij edelmetalen, zoals brons, koper of messing gebruikt worden, kunnen het interieur naar een hoger niveau tillen. Vooral de verlichtingsarmaturen in edelmetalen scoren goed, maar ook decoratie zoals vazen en zelfs klein meubilair blijven niet achter. Vervang dus je aluminiumkleurige armaturen door koper en je scoort gegarandeerd.”

3. Kies raamdecoratie in grotere vlakken

“Wanneer je opteert om de gordijnen door te trekken van vloer tot plafond, geef je je interieur een zeer eigentijds karakter. Heb je bijvoorbeeld twee kleinere ramen in een wand, dan krijg je een elegant effect als je de hele wand met een gordijn, bijvoorbeeld een wavegordijn, bekleedt. Als stof is linnen(look) het meest geschikt. Wanneer je dan kiest voor een lichte tint, zoals een gebroken wit of een grijstint, dan krijgt de ruimte een rustige uitstraling.”

4. Zeg niet zomaar wit…

“Heel wat mensen kiezen voor een witte kleur op de wanden. Een veelgemaakte fout is om te opteren voor een wit met een blauwgrijze schijn dat een kille indruk geeft of voor het geelwit dat er gedateerd uitziet. Voeg echter een licht bruin-grijspigment toe aan je witte verf en je bekomt een veel warmere kleur. Wanneer je die kleur doortrekt van de muren, over de deuren naar het plafond, krijgt je hele interieur een chique, warme look. Een andere kunst van het wit is dat je de warme wittinten gaat combineren. Het zogenaamde ton-sur-ton-principe. Denk maar aan een schapenvachtje op een bleke zetel.”

5. Blauw is het nieuwe zwart

“Het rijkelijke blauw, zoals het kobaltblauw, kan ingezet worden als donkere tint. Zwart en donkergrijs hebben dus niet langer het alleenrecht. Het blauw combineert mooi met natuurlijke materialen en bijvoorbeeld cognackleurig leder.”

6. Verlichting in balans

“Probeer een goede balans te vinden in je verlichting en ga verschillende lichtkringen en sferen creëren. Een zetelavond vraagt een andere verlichting dan een etentje met vrienden. Werk met een aantal dimbare inbouwspotjes, enkele staanlampen en een centraal algemeen licht. Let ook op voor overkill: een eyecatcher verliest zijn effect als je teveel opvallende accenten in je interieur verweeft.”

7. Scandinavië en Ibiza hand in hand

“Steeds meer gaan we de landelijke en Scandinavische stijl combineren met de Ibizastijl. Concreet houdt dit in dat we ruw en blank hout en schapenvelletjes laten samengaan met steellook deuren, riet, stro, jute en linnen. Dit zorgt voor een ongeforceerde vakantiesfeer die toch nog steeds zeer stijlvol oogt. Het leuke is dat deze stijl zowel bij klassieke als bij moderne woningen past.”

8. Dé gouden regel voor nieuwbouw of renovatie

“Wil je een chique feeling in je woning, dan kies je maximum drie hoofdmaterialen uit die je in je volledige interieur doortrekt. Zo vertelt je woning één verhaal. Kies dan bijvoorbeeld één houtkleur, één tegel en één accentmateriaal of -kleur. Doorheen de hele woning krijg je een zeer luxueuze en rustige flow en vermijd je dat je interieur een rommelige indruk geeft.”

Bart Appeltans van het interieur- en architectenbureau SFAR (architects of atmosphere) is vooral bekend als de vindingrijke interieurarchitect van het Vier-programma Blind Gekocht. Hij staat bekend om zijn tijdloze en creatieve interieurs die warmte en persoonlijkheid uitstralen. Hij is ook auteur van het woonboek ‘Tijdloos’ (uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts) waarin hij zijn knowhow deelt en tips geeft over hoe je zelf je eigen droominterieur kunt creëren. (Info. www.sfar.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier