Doen: 7 tips om langer plezier te hebben van je boeketje bloemen
Heb je een ruiker mooie bloemen gekregen voor Valentijn? Of ben je gewoon fan van een prachtig boeketje? Niets brengt een interieur zo tot leven als een verse ruiker bloemen. Alleen: hoe hou je zo’n ruiker het best voor lange tijd mooi? We vroegen het onze bloemist, en kregen deze tips.
1. Kies het juiste boeket
Tuurlijk is het leuk om meteen van een bloeiende bos bloemen te genieten. De keerzijde is echter dat deze bloemen ook vlugger uitgebloeid zullen zijn. Moet je dan bloemen kiezen die nog in de knop zitten? Ook niet! De kans bestaat dan immers dat ze nooit volledig uitkomen. Ga voor bloemen waarvan de knoppen al iets open zijn; zo ben je zeker dat ze inderdaad zullen bloeien, en geniet je langer van je bloemenpracht.
2. In de koelkast
Een boeketje bloemen gekregen maar kun je deze niet meteen in een vaas zetten? Hou ze dan zo koel mogelijk, leg ze bijvoorbeeld in de koelkast.
3. Snij de stengels (opnieuw) schuin af
Afgesneden stengels zijn in feite een soort wondjes die, eens ze langer dan een paar minuten uit het water zijn, terug wat dichtgroeien en aldus ook minder water opnemen. Snij de bloemen voordat je ze in de vaas zet daarom opnieuw een stukje af. Goed om weten: korte stengels nemen veel water op, langere stengels minder (omdat de weg van het water naar de bloem langer is).
4. Gebruik een propere vaas
Een schone vaas is het halve werk. Gewoon even omspoelen nadat een vorig boeketje erin huisde, is niet voldoende; er kunnen immers nog bacteriën van de oude bloemen in schuilen die je vers boeketje kunnen aantasten. Maak de vaas proper met een sopje van (biologisch) schoonmaakmiddel. Vul de vaas met koud tot lauw water.
5. Vertrouw op snijbloemenvoedsel
Een zakje met snijbloemenvoedsel krijg je er niet zomaar bij: deze houden je bloemen langer mooi. Vertrouw niet op de fabeltjes als een koperen muntje in de vaas leggen of een asperine aan het water toevoegen: sommige bloemen zullen hierdoor net vlugger verwelken. Een klein beetje (suikerhoudende) frisdrank aan het water toevoegen, bij voorkeur een kleurloos drankje) zal dankzij de suikers en de zuren wél helpen, al is het moeilijk om precies te weten hoeveel frisdrank je moet toevoegen. Verder is er ook het trucje met bleekwater. voeg ongeveer een kwart theelepel bleek-water per liter water aan je vaas toe, of drie druppels bleekwater en 1 theelepel suiker per liter water. Suiker is voeding voor de bloemen, en het bleekwater gaat de groei van bacteriën tegen. Maar opnieuw: de juiste dosering vinden voor het type bloemen dat je net kocht, is niet zo evident. Dus: snijbloemenvoedsel blijft nog steeds de beste optie.
6. Verwijder een deel van de bladeren
Bladeren die in het water van de vaas hangen, zullen rotten en ervoor zorgen dat de bloemen vlugger sterven. Haal daarom de onderste blaadjes van de steel af, zodat er geen in het water belanden. Vergeet ook niet elke dag het water te verversen: vuil water bevat meer bacteriën, en daar houden bloemen niet van.
7. Kies de juiste plek
Sommige plaatsen zijn echt niet geschikt om je boeket bloemen een lang leven te geven. Plaatsen waar het tocht bijvoorbeeld, of bij de verwarming; hierdoor gaat het water vlugger verdampen en gaan je bloemen hangen. Hou je bloemen ook uit de buurt van fruitsoorten als appels, kiwi en bananen: deze produceren ethyleen, waardoor bloemen vlugger gaan verwelken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier