Groen, geurig en gezellig: breng je tuin in zomerse sferen

Eindelijk is het zomer! Hoog tijd om je tuin en terras om te toveren tot een summerproof paradijs waar het heerlijk vertoeven is van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Met deze tips creëer je een zomerse tuin en terras.

Zonder groen geen tuin: dat geldt zeker ook in de zomer. Kies voor planten die meteen een vakantiegevoel oproepen. Denk aan een olijfboom, een vijgenstruik of een citrusboompje. Zet ze op een plek met voldoende zonlicht en zorg voor aangepaste voeding voor mediterraanse planten.

Lavendel is ook een topper: door de geur alleen al krijg je het gevoel dat je in de Provence bent. Bovendien geven de paarse bloemen een kleurinjectie aan je tuin. Andere kleurrijke zomerbloeiers die weinig onderhoud vragen en je tuin en terras in no time opfleuren zijn rotsplanten, hortensia, clematis, tuinanjer, hebe, salie, echinacea, verbena en kerrieplant.

Onderhoudsvriendelijk

In de zomer mag het allemaal wat losser. Zorg voor een onderhoudsvriendelijke tuin en terras met de nodige summervibes. Zo hoef je geen uren in de tuin te werken en kan je volop genieten van de zomer en het buitenleven. Laat de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. Wedden dat je versteld zal staan hoeveel mooie bloemen en planten er tot bloei komen? Die kleuren- en geurenpracht zorgen voor veel sfeer en gezelligheid.

Cosiness creëer je ook met meubels en accessoires zoals leuke kussens, een vrolijk tafelkleed, een bijzettafeltje, enkele krukjes, wat kaarsen, een knusse plaid, een feestelijke slinger… Er zijn weinig regels qua kleuren. Kies waar je je goed bij voelt, zodat je optimaal kan genieten in je eigen tuin.

Licht, water en vuur

Ook de juiste verlichting draagt bij aan een gezellig zomers terras. Je hoeft daarvoor geen grote investeringen te doen. Overdrijf niet met het aantal lichtpunten maar kies ze bewust. Wees niet bang om verschillende soorten verlichting te combineren, zoals functionele lampen en sfeerverlichting. Hang een lichtsnoer of een slinger aan een muur of in een boom: heel makkelijk en een instant sfeermaker. Ook leuk zijn kleurrijke lampjes die je plaatst tussen je bloemen of planten in een pot. In combinatie met enkele lantaarns en wat kaarsen op het terras ben je klaar om te genieten van vele zomeravonden. Je kan ook een vuurschaal plaatsen. Zo heb je behalve licht meteen ook warmte. Ideaal voor als het wat frisser wordt én gegarandeerd lekkere marshmallows!

Over warmte gesproken: in de zomer kan het zeer warm worden en dan kan het fijn zijn om verkoeling te kunnen zoeken. Een eigen zwembad of zwemvijver in de tuin is natuurlijk ideaal maar niet voor iedereen weggelegd. Een waterfonteintje is een budgetvriendelijkere manier om te genieten van water in de tuin. Je kan dit makkelijk zelf aanleggen. Water maskeert geluid, wat ideaal is als je vlak bij een drukke weg woont (of luidruchtige buren hebt). Het is ook goed voor de vogels om van te drinken én voor kinderen om met water te spelen.

Zorg dat je kinderen sowieso vrij kunnen spelen in de tuin. De zomervakantie is ideaal om buiten te ravotten. Geef hen de ruimte om zich uit te leven, kampen te bouwen, parcours aan te leggen… Op die manier heb je zelf ook meer rust om een boekje te lezen of een dutje te doen op je terras. Wat je ook kan doen, is een minipetanqueterrein aanleggen: plezier voor jong en oud!

Let erop dat er voldoende plekken zijn in de tuin waar je van het zonnetje (of de schaduw) kan genieten. Heb je genoeg ruimte in je tuin? Maak dan twee (of meer) terrassen, bijvoorbeeld een aan de woning en een wat verder in de tuin. Leef je uit met materialen (bv. keramische tegels, hout, grind, vlonders…) en formaten. Alles mag! Hou vooral rekening met een comfortabel gevoel als je erop loopt met je blote voeten. En denk ook aan de plekjes in de tuin waar de zon schijnt: het is leuk om een terras te hebben waar de zon opkomt zodat je er kan ontbijten, en dan een waar de zon ondergaat voor zalige zomeravonden. En wat dacht je van een ligbed in de tuin? Zo hoef je niet eens je tuin meer uit om heerlijk te genieten van de zomer. Let the summer begin!

4 tips van de tuinexpert

Christophe Cobbaert is gespecialiseerd in tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud: dé geknipte man om te vertellen hoe je je tuin zomerse allures kan geven.

1. “Creëer een buffer rond je terras(sen) voor extra gezelligheid en intimiteit, bijvoorbeeld met planten of potten. Zo ontstaan er verschillende zones in de tuin, elk met een eigen sfeer. Wees creatief en mix & match erop los met kleuren, materialen en vormen waar jij zelf vrolijk van wordt.”

2. “We zijn het gewoon om alles zo kort mogelijk te maaien. Maar er is niks mis met een beetje wild en onkruid. Vind je het moeilijk om alles los te laten en zijn gang te laten gaan? Probeer dan om bepaalde stukken van het gazon wél te maaien, bijvoorbeeld dicht bij de woning, en andere niet. Daar kan de natuur dan haar ding doen. Minder onderhoudswerk betekent meer tijd om te relaxen met een boek of toffe momenten te beleven met je gezin en vrienden. Willen we dat niet allemaal? Bovendien hou je zo mee de biodiversiteit in stand. Het is dus niet alleen goed voor jezelf maar ook voor de planeet!”

3. “Investeer in een boom in de tuin. Je moet wat geduld hebben tot hij volgroeid is maar je krijgt er zeer veel van terug. Een boom geeft verkoeling, het is een sfeermaker en je kan er verlichting of versiering in hangen. Als je kiest voor een fruitboom kan je er nog van smullen ook.”

4. “Niets brengt je meer in zomerse sferen dan een siësta in een hangmat. Als je geen (stevige) boom hebt, kan je die perfect monteren tussen palen, bijvoorbeeld van robiniahout. Heb je niet genoeg plaats voor een hangmat? Dan is een hangstoel met een paar mooie kussens erin een prima alternatief om heen en weer te wiegen onder de zon. Ook met een schaduwzeil kan je je eigen zomerse oase creëren in je tuin.”

tuinencobbaert.be holyoak.be

tekst Josefien De Bock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier