De indeling en de afwerking kan je zelf bepalen. © Getty Images

De 5 grote troeven van nieuwbouw

Nieuwbouw of een bestaande woning renoveren … het is een vraag die velen zich stellen bij de zoektocht naar hun nieuwe thuis. Voor beide valt iets te zeggen, maar afhankelijk van je profiel zal de ene of de andere oplossing je beter liggen. In dit artikel bekijken we met de experten van Immovlan.be de voordelen van nieuwbouw.

1. Energiezuinig en ‘futureproof’

Terwijl er bij een renovatie binnen de beperkingen van een bestaand gebouw gewerkt moet worden om te komen tot een energiezuinig eindresultaat, voldoet een nieuwbouw dankzij de strenge regels meteen aan de hoogste normen. Isolatie, ventilatie, hernieuwbare energie en lage verwarmingskosten zorgen ervoor dat je met een nieuwbouw voor decennia lang goed zit en je je geen zorgen moet maken wanneer de volgende energiecrisis zich aandient. Bovendien voldoet je nieuwe woning dankzij de nieuwste technieken al aan de wetgeving die in de toekomst ook van toepassing zal worden op bestaande woningen, die het soms lastig zullen krijgen om telkens over nieuwe hordes te springen.

2. Een duidelijk kostenplaatje

De renovatie van een bestaande woning zou je op het einde van de rit dan wel een mooie winst kunnen opleveren, een zekerheid is dat niet. Een dak waarvan blijkt dat het niet zomaar geïsoleerd moet worden maar volledig vervangen, een muur die er slechter aan toe blijkt dan verwacht of andere onvoorziene uitgaven kunnen de totale kost van je renovatieproject danig doen oplopen. Dat risico is bij een nieuwbouw een stuk kleiner, vooral wanneer je van in het begin goede afspraken met je aannemer of sleutel-op-de-deur bedrijf op papier zet. Je weet met andere woorden waar je aan begint en hoeveel het zal kosten. Bovendien gelden er in bepaalde gevallen ook voor nieuwbouw fiscaal voordelige regelingen die de kosten kunnen drukken, zoals de 6% btw op sloop en heropbouw die in bepaalde omstandigheden opnieuw ruimer wordt toegepast.

3. Meteen naar jouw smaak en indeling

Terwijl je bij een verbouwing rekening moet houden met de beperkingen van de bestaande structuur van het gebouw – tenzij je gaat voor ingrijpende structurele werken – begin je bij een nieuwbouw met een propere lei. Je moet je natuurlijk wel houden aan de stedenbouwkundige regels, maar verder ben je vrij om de look te kiezen die je wil, de indeling die je leven een stuk makkelijker zal maken en de afwerking waar je van droomt. Ook bij een nieuwbouw moeten er dus keuzes gemaakt worden, maar die worden eerder beïnvloed door je eigen smaak en budget dan beperkingen die verband houden met een gebouw dat er al staat.

4. Geen gedoe

Tenzij je zelf de handen uit de mouwen steekt bij de bouw van je woning, is de impact van een bouwproject op je dagelijkse leven beperkt. Wanneer je een goede architect en aannemer onder de arm neemt, zal alles op voorhand goed gepland zijn en verloopt de uitwerking van die plannen zonder noemenswaardige problemen. Geen weken lang stof als ontbijt als je een renovatie in stukken uitvoert terwijl je in de woning woont, geen plotse telefoontjes over compromissen die gesloten moeten worden omdat er onvoorziene problemen opduiken bij de verbouwing, … Het leven is zo al druk genoeg om je daarover ook nog eens zorgen te moeten maken.

5. Tien jaar garantie

En die gemoedsrust bij een nieuwbouw ervaar je niet alleen tijdens de bouw zelf, maar ook na de oplevering blijf je over het algemeen voor lange tijd gespaard van problemen. Er kan natuurlijk altijd een akkefietje of een groter probleem opduiken, maar weet dat je daar in België tegen beschermd bent.

Dankzij de zogenaamde ‘Wet Breyne’ is de aannemer bij een nieuwbouw gedurende tien jaar aansprakelijk voor ernstige gebreken. Je kan met andere woorden op beide oren slapen in je nieuwe woning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier