20 tips om je huis altijd netjes te houden

Als jij het ook altijd zo druk hebt als wij, dan weet je hoe moeilijk het is om je huis tip-top in orde te houden. Nochtans is het mogelijk om dankzij een aantal slimme tips je huis tijdens de week netjes te houden en zo meer van je vrije (weekend)dagen te genieten.

Meestal begin je de week met een opgeruimd en net huis, om tegen het einde van de week te struikelen over de was die nog opgevouwen moet worden, het aanrecht dat vies is of allerhande rommel die nog rondslingert. Tijdens het weekend pak je die klusjes wel aan, maar is dat geen zonde van je tijd? Probeer ook tijdens de week kleine klusjes al op orde te hebben. Die dagelijkse klussen zorgen ervoor dat je tijdens het weekend meer vrije tijd hebt. Zalig, toch? En om discussies te vermijden: het is de bedoeling dat iederéén in de mate van het mogelijke meehelpt. Bedenk: vele handen maken licht werk.

De slaapkamer

1. ‘s Morgens maak je je bed zodra je opstaat.

2. Sorteer je kleerkast terwijl je je aankleedt. We bedoelen: wanneer je je outfit voor de dag kiest en je botst op een jurk of trui die je niet meer leuk vindt, waar je niet meer in past of die beschadigd is, werp die dan meteen in een speciale mand. Sorteer die mand één keer per maand en wat je niet meer wil, geef of gooi je weg.

3. ‘s Avonds hang je je kleren die je droeg en nog niet in de was hoeven, netjes weg (en gooi ze niet op een stoel!). Wat wel gewassen moet worden, gooi je meteen in de wasmand.

4. Voorzie voor elk familielid een aparte wasmand waarin ze zelf hun vuile was kunnen gooien. Beter is nog twee aparte manden; één voor de gekleurde en één voor de witte was. Daarnaast voorzie je een extra mand voor beddengoed, washandjes, handdoeken, en dergelijke.

5. Heb je tegen het einde van de week volle wasmanden? Doe dan ‘s avonds wanneer je thuiskomt meteen de was, zo heb je later die dag nog tijd om de was te drogen en op te vouwen.

De badkamer

6. ‘s Morgens maak je de douche meteen na gebruik proper met een snelle spray.

7. Hang de handdoeken op waar ze horen, laat ze zeker niet op de vloer of in de badkuip liggen.

8. ‘s Avonds ruim je alle rommel (open tubes tandpasta, een zeepje hier en daar, lege verpakkingen) in de badkamer op.

9. Leg eventueel al die dingen klaar die je ‘s morgens zal nodig hebben.

10. Wanneer je klaar bent om naar bed te gaan, veeg je de lavabo nog vlug even droog.

De keuken

11. ‘s Morgens maak je de vaatwasser leeg terwijl je koffie aan het zetten bent.

12. Wanneer je ontbeten hebt, kunnen de vuile borden en het bestek meteen de (lege) vaatwas in.

13. Heeft er iemand gemorst of zie je een vlek? Maak dat dan meteen even proper.

14. ‘s Avonds kook je zo ‘proper’ mogelijk. Dat wil zeggen: meteen opruimen en wegzetten terwijl je aan het koken bent. Vaak moet je toch wachten (op bijvoorbeeld de groenten die moeten koken) en dan kun je tussendoor al alles wegzetten wat je niet meer nodig hebt.

15. Na het eten vul je de vaatwasser meteen (en je laat hem ‘s nachts draaien) en maak je het aanrecht en kookvlakken schoon.

De woonkamer

16. ‘s Morgens maak je even een rondje door de woonkamer en dump je alle rommel in een speciale mand (tenzij het in de vuilbak hoort natuurlijk). Wanneer je ‘s avonds thuiskomt, zet je alles wat in de mand zit meteen waar het hoort.

17. Indien nodig kun je het salon- en/of bijzettafeltje ook even schoonmaken.

18. Schud even de kussens in de zetel op.

De inkom

19. Voorzie een vaste plek voor sleutels en tassen, zo hoef je er ‘s morgens niet naar te zoeken.

20. ‘s Avonds sorteer je de post meteen en leg je belangrijke brieven meteen op de daarvoor voorziene, vaste plek. Tenzij er dringende zaken bij zitten, kun je deze één keer per week grondig doornemen en antwoorden of betalen.

Succes!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier