Cosmopolitan? Dat zijn exclusieve design meubelstukken, een strakke en serene basis overgoten met kunstzinnige en creatieve objecten, leuke patronen en een uitgebreide mix van texturen. (foto’s Getty) © Explora_2005 Getty Images/iStockphoto

Interieurexpert Bart Appeltans over de nieuwste woontrend: zo creëer je een cosmopolitan interieurstijl!

Zo nu en dan maken nieuwe interieurtrends hun opmars. En het woord ‘Cosmopolitan’ zie ik nu al een tijdje meer en meer opduiken in de interieurwereld.

De vibe van Cosmopolitan living past dan ook helemaal binnen de huidige trends! Maar wat bedoelt men nu eigenlijk met Cosmopolitan? Beeld het je in! Een grote loft in New York. Exclusieve design meubelstukken. Een strakke en serene basis overgoten met kunstzinnige en creatieve objecten, leuke patronen en een uitgebreide mix van texturen. Dit alles in een zacht kleurenpalet of misschien toch wat meer edgy en apart? Cosmopolitan doet je wegdromen naar grote luxehotels en een creatief leven in één of andere grootstad.

“Een luxueuze look bekomen doe je door met diverse mooie glimmende materialen te werken”

De stijl is best haalbaar om te realiseren, ik geef jullie graag enkele basisprincipes mee!

• Je basis meubelstukken mogen groot maar moeten ook elegant zijn. Een strakke design zitbank met een rijkelijk tapijt en een grote koffietafel erbij, eventueel met de nodige rondingen in het design zijn een prima startpunt!

• Een luxueuze look bekomen doe je vooral door met diverse mooie glimmende materialen te werken. Een marmer in hoogglans, een bijzettafeltje in een bronzige glaskleur, een stoel of tafel met een chromé hoogglans look, of andere bronzen en messing accenten horen er zeker bij!

• Durf te werken met patronen. Sierkussens, bijzetzetel, tapijt, … Kies deze keer niet voor een effen stof maar ga voor mooie luxueus ogende patronen. Vaak zijn dit geometrische strakke belijningen in mooie kleurencombinaties.

• Hou de basis van je muren en plafonds sober. Geen kleurvlakken, maar ook geen spierwit. Kies een zachte greige, taupe of beige tint. Deze geven meer warmte, maar zorgen toch voor een rustige achtergrond.

• Verlichting is erg belangrijk in deze stijl. Kies daarom voor meer decoratieve verlichting. Armaturen met mooie accenten in glas, chromé, messing of steen. Zowel een opvallende pendel, een decoratieve tafellamp als een sculpturale vloerlamp mag je allemaal samen matchen.

• Durf meerdere materialen te mixen. In deze stijl mag je gerust diverse marmersoorten, houtkleuren en metallictinten samen gebruiken in één ruimte, zolang het geheel er maar klassevol blijft uitzien!

• Ook een vintage accent of meubelstuk kan passen in deze stijl. Maar dan wel een mooi en opvallend stuk in uitstekende staat.

• Kunst en aparte decoratieve objecten zijn een must om te gebruiken. Je interieur mag er uit zien alsof je net langs een grote galerij bent gepasseerd en daar enkele echte eyecatchers hebt meegenomen. Echte kunst is natuurlijk een investering, maar er zijn genoeg stijlvolle en decoratieve alternatieven op de markt. Een knap abstract beeld in een grote hoogglans wandkader. Een felgekleurd object op een sokkel. Luxueuze oversized koffietafelboeken op je salontafel. Of sculpturale ambachtelijk gemaakte meubelstukken als accent. Zoek de dingen die jou aanspreken voor dat echte wauweffect!

Nu nog een lekkere cocktail erbij en je bent helemaal klaar om te genieten in je nieuwe interieur!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier