Binnenkijken in een archetypisch huis op maat: aandacht voor ruimte afwijkend van de standaard

Net zoals bij vele bouwheren leefde ook bij dit bouwkoppel de wens om niet zomaar een standaardhuis te bouwen. Architectenbureau FERM architectuur ging met uitdagende bouwschriften en een complex bouwperceel aan de slag om hun droomhuis te ontwerpen. Het resultaat is een compacte, maar bijzonder ruimtelijke woning.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Liesbet Goetschalckx)

In hun zoektocht naar een mooi stuk bouwgrond botste het koppel op een driehoekig perceel dat al lange tijd te koop stond. Ook de servitudeweg naar achterliggende tuinen weerhield hen er niet van om de bouwgrond links te laten liggen. Ze lieten het ontwerp aan architectenbureau FERM architectuur over.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

Hun wensen waren duidelijk, benoemt architect Shana Dupont. “Ze wensten een compacte maar wel ruimtelijke woning met veel lichtinval. Een huis dat anders is dan alle anderen, waar ze zich 100 % thuis voelen. Initieel beoogden ze een moderne woning met plat dak. De gemeentelijke bouwdienst legde een woning met hellend dak op. Na verschillende ontwerpen met een flauw hellend dak is dat idee losgelaten en zijn we voor een hellend dak gegaan.”

Houtskelet

Voor het bouwtraject rees er twijfel over de bouwwijze. Als dochter van een aannemer met de baksteen in de maag twijfelde ze tussen de traditionele bouw en houtskelet. “Uiteindelijk heeft de snelheid van het bouwen van het houtskelet de doorslag gegeven. Het houtskelet maakt de structuur van de woning licht waardoor het opportuun was om met lichte gevelmaterialen te werken. Uiteindelijk werd het de combinatie van leien met houten gevelbekleding”, legt de architect uit.

“Door de voorste en achterste tipgevels in hout te bekleden en de andere gevels in hetzelfde materiaal als het dak door te trekken, wordt de vorm van een archetypisch huis benadrukt. Om het driehoekige perceel maximaal te benutten, is links een volume met plat dak toegevoegd, wat de schuine perceelsgrens volgt. De grote ruimtelijkheid is te danken aan het opentrekken van de leefruimtes tot in de nok van dit dak.”

Centraal blok van keuken en kastenwand

Door het driehoekige perceel komen alle sterke lijnen mooi door. Volledig in de driehoek vooraan zit de inkom met berging. Het centrale keukenblok met achterliggende kastenwand maakt de scheiding tussen de secundaire functies zoals badkamer, slaapkamer en technische berging aan de voorzijde van de woning en de ruimtelijke leefruimte met een groots keukeneiland achteraan. Door de nokhoge leefruimte is de oppervlakte van de bovenverdieping beperkt tot de invulling van een logeerkamer en (technische) bergruimte.

Erg van belang bij deze ruimtelijke leefruimte is het akoestische aspect. Shana Dupont: “Om geluidsoverlast binnenskamers tegen te gaan, zijn schilderijen op akoestisch doek en akoestische panelen tegen de wand geplaatst. In de keuken en bij de televisie dragen de kurken wanden bij tot een verbeterde akoestiek.”

Budget drukken

Door te winnen op bouwoppervlakte is er automatisch op bouwbudget bespaard. Een voorbeeld hiervan is de lange kastenwand, die dienstdoet als dressing en berging, en onderdeel uitmaakt van de hal in plaats van aparte ruimtes. Zo is heel wat oppervlakte bespaard. Op interieurvlak is ervoor gekozen om de ruwbouw rond de hele kastenwand aan te passen aan de standaardmaten van Ikea kasten. Een budgetvriendelijke oplossing met de look van maatkasten.

Doordat het koppel sterk in de gebouwschil investeerde is de energiebehoefte bijzonder laag. “De behoefte om te koelen is als het ware groter dan de verwarmingsnood. Zo hoefden ze geen bijkomende zware investeringen in energiebesparende technieken te doen. Zonnepanelen blijven de snelst terugverdienende investering, daar is dan ook maximaal op ingezet”, besluit de architect.

Woonfiche

Architect: FERM architectuur

Type woning: vrijstaand

E-peil/S-peil: 17 / 21

Bouwjaar: 2019

Woonoppervlakte: 186 m2 (bruto)

Gezinssituatie: koppel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier