Wat je beter wel (en niet) doet bij onweer

We worden steeds vaker met onweders geconfronteerd. Voor sommigen is een bliksemspektakel een adembenemend schouwspel, voor anderen is het een angstaanjagend tafereel. Bij hevig onweer kun je deze tips best even snel doorlezen.

De 10-secondenregel

Dit trucje kennen we al sinds onze kindertijd: seconden tellen om te weten hoe ver de bliksem van ons verwijderd is. Wij gebruikten het om elkaar de stuipen op het lijf te jagen. Toch is dit geen spel. Geluidsgolven bewegen zich trager door de lucht dan lichtgolven. Daarom zie je eerst de flits en een beetje later hoor je het gedonder. Met dit tijdsverschil kun je berekenen hoe ver je van het onweer verwijderd bent. Tel het aantal seconden tussen de flits en het geluid en deel dit door drie, je bekomt de afstand in kilometers. Het wordt pas gevaarlijk als je niet tot tien kunt tellen.

Kleiner kleinst…

De bliksem valt (bijna) altijd op het hoogste punt. Ben je in een open veld, dan mag je absoluut niet gaan liggen. Hou zo weinig mogelijk contact met de grond. In hurkpositie met je voeten tegen elkaar, handen op je hoofd (je haar kan statische elektriciteit bevatten en dat kan de bliksem aantrekken) en je hoofd tussen je knieën. Dit is de beste houding om een bliksemschicht af te leiden. Ga nooit onder een boom staan, want als die getroffen wordt, ben je sowieso de pineut.

Metaal kan fataal zijn

Stortregen en onweer gaan vaak samen. Je krijgt dus gegarandeerd een nat pak als je buiten bent terwijl ‘Thor’ de scepter zwaait want een paraplu is echt wel te gevaarlijk. Sieraden en riemen doe je ook beter uit.

Zoek onderdak

Regel nummer 1 bij onweer is zo rap mogelijk onderdak zoeken, want daar ben je relatief veilig. Open schuilplaatsen zoals bushokjes en carports zijn niet safe, het enige voordeel dat zij bieden is dat je droog blijft. Loop holderdebolder een gebouw binnen. Blijf uit de buurt van metalen leidingen zoals radiatoren of gasleidingen als je een schuilplaats gevonden hebt.

Buiten sporten is een no-go

Fietsen, ’brommeren’ of paardrijden zijn riskant, maar watersporten krijgen ‘code rood’ bij een onweersvlaag. Ga zeker niet zwemmen, hengelen of jagen en een partijtje golfen kun je ook maar beter even uitstellen. Golfclubs zijn namelijk metalen bliksemafleiders …

Veilig binnenblijven

Stekkers uit de stopcontacten, televisie afzetten …, dat weten de meesten. Maar dat je niet mag bellen met een vast toestel valt wellicht buiten onze standaardkennis wat donderbuien betreft. Douchen staat ook op dat lijstje, samen met naast de open haard gaan zitten. Blijf ook weg van ramen omdat rondvliegend glas bij een blikseminslag serieuze snijwonden kan teweegbrengen.

Hou het veilig!

(tekst: Dominique Lips – foto getty images)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier