“Met ‘Huis Gemaakt’ willen we inspireren en tonen hoeveel je kan leren en realiseren als je er echt je zinnen hebt op gezet.” (foto’s DPG Media)

Onze interieurexpert Bart Appeltans: “Een eigen huis zal altijd blijven kunnen”

Deze week startte het nieuwe seizoen van ‘Huis Gemaakt’ op VTM. Voor de eerste keer teken ik niet zelf de ontwerpen op televisie, maar jureer en coach ik de zes koppels die zich in dit verbouwavontuur hebben gestort. Een avontuur die ook wie niet deelneemt aan het programma heel wat inspiratie kan geven.

Een eigen huis hebben… Het blijft een droom van zovelen! En wanneer je er eentje kan winnen, door zelf al het harde werk te verzetten, dan is het zeker de gok waard om je helemaal in dit avontuur te smijten. Huis Gemaakt inspireert en toont hoeveel je kan leren en als koppel kunt realiseren als je er echt je zinnen hebt op gezet!

Maar terwijl ik deze tekst schrijf, hoor ik op het nieuws dat de bouwsector volledig op zijn gat ligt. Nieuwbouw lijkt stil te vallen, en ook de renovatiesector kent een achteruitgang. De grote stijging van de bouwmaterialen en de loonkosten de afgelopen jaren, samen met het stijgen van de rentevoeten, zorgt nu eenmaal voor een enorm verschil in de kost van een woonproject. Ik heb geen glazen bol, en kan niet inschatten of en wanneer bouwprijzen en rentevoeten weer wat gaan dalen of stabiliseren. Maar één ding weet ik wel. Zij die zelf de handen uit de mouwen willen en kunnen steken, hebben toch nog altijd net dat streepje voor! Vaak is een tekort aan kennis en zelfvertrouwen het grootste probleem om de stap te wagen.

Goed voor je budget

Bekwame vakmensen zijn erg belangrijk en zal je altijd nodig hebben om bepaalde elementen in je project uit te voeren. Maar door sommige dingen zelf in de hand te nemen en uit te voeren, kan je met je budget toch weer net iets verder geraken! Ik geef jullie alvast enkele vuistregels mee!

“Wie zelf de handen uit de mouwen wil en kan steken, heeft een streepje voor”

1. Maak een onderscheid tussen noodzakelijke ingrepen die meteen moeten gebeuren en cosmetische ingrepen die je op termijn kan doen. Sommige oude huizen zien er slechter uit dan dat ze zijn. Als de structuur, het dak en de ramen nog oké zijn, en een oudere verwarmingsketel nog enkele jaren kan meegaan, zijn dit kosten die je kan spreiden doorheen de tijd. Ruimtes waar je weinig komt, zoals een berging, een hal of logeerkamers kan je perfect even laten zoals ze zijn, om ze pas na enkele jaren aan te pakken.

2. Bereid je project goed voor en verzamel prijzen en offertes van zoveel mogelijk onderdelen in je project op voorhand. Op die manier krijg je een beter beeld waar je financieel uitkomt, en kan je tijdig ingrijpen. Iets meer tijd steken in je voorbereiding zorgt voor meer structuur en overzicht en is veel slimmer dan overhaast starten.

3. Leidingwerk plaatsen van vloerverwarming, ventilatie of elektriciteit is met een klein beetje uitleg of met een zelfbouwpakket echt goed doenbaar. Ga op onderzoek uit waar je een korte cursus kan volgen of wie je kan aanspreken om je op weg te helpen. Durven en gewoon doen is de boodschap!

4. Ga op zoek naar koopjes en acties. Vele winkels en ketens hebben niet alleen tijdens de bekende koopjesperiode van januari en juli acties, maar ook op andere momenten van het jaar. Een showroommodel of eindereeksartikelen zijn vaak even mooi maar een stuk voordeliger!

5.Google je te pletter! Online vind je zoveel informatie, DIY-filmpjes, aanbevelingen, acties, inspiratie, premies, enzovoort. Het internet is een immense bron van informatie voor een bouwproject. Ook ikzelf kan na een avondje googelen heel wat wijzer geworden zijn over een bepaald onderwerp. Leergierig zijn helpt je enorm vooruit met je eigenlijk verbouwproject!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier