Voor het stellen van een correcte prijs is een nauwkeurige waardebepaling een must. © Getty Images/iStockphoto

Tip van de expert: Nauwkeurige schatting van je woning? Schakel een professional in

Daniel Buschman is voorzitter van CIB, het vastgoednetwerk. Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Er doen in immoland verschillende tools de ronde waarmee je gratis de waarde van je woning kan laten schatten. Al moet gezegd dat dergelijke online schattingstools vooral dienen om een eerste indruk te geven. Voor een nauwkeurige schatting kan je beter terecht bij een professional.

1. Emotionele waarde

Een huis is soms als een kind. Het is altijd beter en mooier dan dat van de buren. Doordat emoties meespelen, schatten eigenaars de prijs van hun huis dan ook vaker hoger in dan realistisch is. Of, misschien is je woning wel net meer waard dan je zelf zou denken?

2. Kennis en expertise

Wie zijn woning verkoopt, is uiteraard vrij om zelf de vraagprijs te bepalen. Ook als je met een vastgoedmakelaar samenwerkt. Die zal op basis van zijn kennis en expertise wel een objectief advies geven over de verkoopwaarde van het pand. Hij zal een objectieve waardebepaling uitvoeren en hierbij rekening houden met verschillende aspecten: de ligging, de ouderdom van de woning, de bewoonbare oppervlakte, de prijzen van de woningen in de buurt, stedenbouwkundige voorschriften ….

3. Correcte prijszetting cruciaal

Maar als je als verkoper echter hogere wensen hebt dan de schatting van de makelaar, dan staat het je vrij je woning aan die hogere vraagprijs aan te bieden. Het neemt niet weg dat de vastgoedmakelaar wel zijn bedenkingen zal formuleren bij de vraagprijs die volgens hem te hoog ligt. Want om de verkoop van je vastgoed tot een goed einde te brengen, is de juiste waardebepaling en daardoor de correcte prijszetting van doorslaggevend belang.


www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier