Het collectief investeren in zonnepanelen op een appartementsgebouw is een gemeenschappelijke aangelegenheid. © Getty Images

Tips van de expert: Zonnepanelen op een appartementsgebouw? Het kan!

Daniel Buschman is voorzitter van CIB, het vastgoednetwerk. Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Door de hoge energieprijzen wordt massaal gezocht naar manieren om de energiefactuur te drukken. Een mogelijke oplossing is energiedelen. In appartementsgebouwen is energiedelen onlosmakelijk verbonden met het plaatsen van zonnepanelen. Maar wie beslist er over zo’n investering?

1. Gemeenschappelijke delen

Het collectief investeren in zonnepanelen is een zuiver gemeenschappelijke aangelegenheid. Bij gemeenschappelijke beslissingen is steeds een tweederdemeerderheid van de Algemene Vergadering vereist. De opgeleverde stroom mag dan ook wel alleen maar voor de gemeenschappelijke delen worden gebruikt.

2. Energiedelen met privatieve delen

Wil men ook energiedelen met de privatieve delen, dan kan de Algemene Vergadering daarover met een gewone meerderheid (= 50% + 1) beslissen. Wil een mede-eigenaar een deel van het gemeenschappelijke dak gebruiken om privatief zonnepanelen te plaatsen, dan moet de Algemene Vergadering hiervoor toestemming geven.

3. Vraag raad aan je syndicus

De syndicus is op de hoogte van de procedures in dergelijke situaties. Het is dan ook een absolute meerwaarde om voor het beheer van een appartementsgebouw een professionele syndicus in te schakelen. Zo kan je heel wat problemen vermijden.

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier