Aimé Anthuenis: “Ondanks de pandoering blijft Zulte Waregem kandidaat voor play-off 1”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis fileert de zesde speeldag van de Jupiler Pro League. Zijn opvallendste vaststellingen: Club blijft freewheelen, Zulte Waregem zal zich nog herpakken, Olivier Deschacht is een duidelijke versterking voor Lokeren en Standard is te afhankelijk van Mehdi Carcela.

Zulte-Waregem-Club Brugge: 2-5

Net na de rust stond het al 0-4, dit was dus nooit een echte wedstrijd. Het toont aan hoe sterk Club momenteel is. Het freewheelt van de ene overwinning naar de andere. Dat Wesley niet getransfereerd werd, is een belangrijke troef voor blauw-zwart. Zulte Waregem zal zich snel moeten herpakken. Ik had niet verwacht dat de start van de competitie zo moeizaam zou worden. Het speelt niet slecht, maar pakt te weinig punten. Maar met Thomas Buffel en Hamdi Harbaoui hebben ze twee spelers die het verschil kunnen maken. Harbaoui zal zeker zijn goals maken en een paar overwinningen na elkaar kunnen snel een grote sprong in het klassement betekenen. Zulte Waregem blijft voor mij een kandidaat voor play-off 1.

Lokeren-Waasland-Beveren: 1-0

Het was een nipte, maar verdiende overwinning voor Lokeren. Het meest opvallend was het wederoptreden van Olivier Deschacht. Hoewel hij nog niet veel had meegetraind met de ploeg, bleek hij meteen een versterking. Dat hij conditioneel in orde is, verbaasde me niet. Hij is een type dat ook in vakantieperiodes stevig blijft trainen.

Eupen-Standard: 2-1

Velen beschouwden Eupen als een vogel voor de kat, maar de situatie kan snel veranderen. Hun overwinning was niet onverdiend, maar Standard speelde een ontstellend zwakke tweede helft. De Rouches zijn niet zo sterk als gedacht. Ze zijn té afhankelijk van Carcela.

KV Kortrijk-RC Genk: 3-3

Elke wedstrijd van Genk levert spektakel op. Dat was nu ook weer het geval. Bij de rust stond het nog 0-0, maar na de pauze regende het kansen én doelpunten. Uiteraard was niet alles goed, want als er veel goals vallen, worden er ook fouten gemaakt. Maar voor de neutrale supporter was het een feest.

STVV-Oostende: 1-0

Een duel tussen twee ploegen die ik in de middenmoot verwacht. Wellicht geen kandidaten voor play-off 1, maar ik zie ze ook niet in degradatiegevaar te komen.

Cercle Brugge-AA Gent: 0-3

Cercle verdedigde zeer zwak uit, met een stevige nederlaag tot gevolg. Voor de Buffalo’s was het een revanche na de Europese uitschakeling. De kritiek die Yves Vanderhaeghe te verwerken kreeg, was onterecht. Over de twee wedstrijden verdiende AA Gent het door te gaan, maar tegen een team als Bordeaux weet je dat de kansen 50-50 zijn. De overwinning op Cercle deed dus deugd. AA Gent pak 12 op 12 en staat in de top 6, waar ik hen ook zie blijven.

Anderlecht-Antwerp: 1-1

De eerste helft was paars-wit dominant, maar de tweede helft was volledig voor Antwerp. Het gelijkspel was dan ook logisch. Opvallend is dat Anderlecht in het verleden al vaker een mindere tweede helft speelde. Waaraan dat ligt, is moeilijk te zeggen. Trouwens: als die gelijkmaker van Owusu in de blessuretijd niet valt, spreekt achteraf niemand over die terugval.

Charleroi-Moeskroen: 3-1

Het was een belangrijke overwinning voor Charleroi, dat ik een kleurloos seizoen zie spelen. Ik verwacht niet dat de Zebra’s een kandidaat zijn voor play-off 1. Moeskroen heeft nog steeds geen enkel punt. Het wordt dus net zoals vorig jaar knokken tegen de degradatie.