Aimé Anthuenis: “Club moet hopen op herbronning”

Exclusief voor De Zondag blikt gewezen bondscoach Aimé Anthuenis elke maandag terug op het voorbije voetbalweekend. Zijn opvallendste vaststellingen na speeldag 10 in de Jupiler Pro League:

20131121 - BRUSSELS, BELGIUM: Aime Anthuenis pictured during a visit to the Sport Magazine redaction, in Evere, Brussels, Thursday 21 November 2013. BELGA PHOTO BRUNO FAHY

1. “Club speelde zonder middenveld”

In de eerste helft tussen AA Gent en Club Brugge (4-1) ging de partij gelijk op, maar na de pauze zakte Club helemaal in. Ik onthou vooral de prachtige treffer van Sven Kums na een knappe een-twee met Laurent Depoitre. Het was daarbij vooral opmerkelijk van hoe ver Kums mocht opkomen, zonder dat hem iets in de weg werd gelegd. In de tweede helft leek Club Brugge precies zonder middenveld te spelen. Club moet nu hopen op herbronning, en krijgt daar ook twee weken de tijd voor. (volgend weekend is er geen speeldag in de Jupiler Pro League wegens interlandvoetbal, red) Bij Club kijken ze allicht uit naar de terugkeer van een paar spelers uit de ziekenboeg om zo naar een typeploeg te gaan met een betere defensieve organisatie om de vele tegendoelpunten die ze momenteel slikken, te vermijden.

2. “Brusselaars dwingen veel kansen af, maar maken ze niet af”

Je kan niet zeggen dat Anderlecht slecht gespeeld heeft tegen KV Mechelen (1-1). Ok, ze missen natuurlijk wel drie strafschoppen, maar ze dwingen die fases ook wel af. Daarnaast raken de Brusselaars nog een 3-tal keren het doelkader en versieren ze nog pak andere doelkansen. Maar de conclusie dat het scorend vermogen veel te laag ligt, blijft wel overeind. Ik wil ook de prestatie van doelman Gillet bij KV Mechelen benadrukken. De laatste weken kreeg hij redelijk wat kritiek te slikken, maar gisteren heeft hij zijn criticasters lik op stuk gegeven. Bij Anderlecht en Club Brugge kunnen ze zich momenteel troosten met het feit dat de punten gedeeld worden in play-off 1. Zoniet was de druk onhoudbaar geworden bij beide clubs.

Jean-Francois Gillet heeft z'n criticasters gisteren lik op stuk gegeven. (foto belga)
Jean-Francois Gillet heeft z’n criticasters gisteren lik op stuk gegeven. (foto belga)

3. “Genk bouwt een stevige thuisreputatie op”

In De Zondag van vorig weekend gaf ik naar aanloop van de match Racing Genk – Standard (3-1) drie zaken aan: Genk is thuis supersterk, Standard bestaat uit los zand en ik voorspelde een mogelijke glansrol aan voor Neeskens Kebano en Bailey.  Ik zou durven zeggen dat dit allemaal uitgekomen is. Genk behaalde thuis dit seizoen al 15 op 15 waardoor er momenteel niemand staat te springen om het in Genk tegen hen op te nemen. Bij Standard is de situatie momenteel zo erg dat er binnen 14 dagen een topmatch aankomt in de strijd om de degradatie: Standard neemt het thuis op tegen Westerlo. Indien Standard die match verliest, staan ze zowaar helemaal laatste in de stand.

Daarnaast wil ik het nog even over het trainerschap hebben. Als het goed gaat met jouw ploeg, is trainer zijn een prachtig beroep, maar als het slecht gaat ben je het eerste slachtoffer. Veel trainers in eerste klasse beleven momenteel moeilijke momenten. Ik denk aan Michel Preud’homme, Besnik Hasi, Bob Peeters, Harm van Veldhoven en Yannick Ferrera. Hopelijk kunnen ze de komende twee weken in stilte werken om uit het slop te geraken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier