Aimé Anthuenis: “Ferrera wordt vermoedelijk het slachtoffer bij Standard”

Na drie speeldagen heeft nog één ploeg in de Jupiler Pro League het maximum van de punten: Zulte Waregem. Onderaan verraste Eupen in en tegen Westerlo door zijn eerste punten van het seizoen te grijpen. Over dit en nog veel meer laat onze huisanalist Aimé Anthuenis naar goede gewoonte zijn licht schijnen.

De negen op negen van Zulte Waregem

“De prijs voor de beste starter dit seizoen gaat naar Zulte Waregem. Essevee heeft niet alleen het maximum van de punten, het deed dit ook met redelijk goed voetbal. Vooral op hoekschoppen en vrije trappen zijn ze gevaarlijk. Ook tegen Standard was dat gisteren het geval. Dat ze een foutloze start zouden nemen was langs de ene kant misschien een verrassing, omdat Francky Dury heel wat nieuwe spelers moest inpassen in zijn ploeg, maar langs de andere kant is Dury daar de geknipte man voor. Ze stralen veel vertrouwen uit, maar natuurlijk moeten ze nu nog bevestigen tegen de grotere ploegen.”

“Wat me daarentegen verontrust bij Standard is dat het amper doelkansen bij elkaar sprokkelt. Dat is nog erger dan moeilijker tot scoren komen. Coach Yannick Ferrera moet roeien met de riemen die hij heeft, maar ik vermoed dat hij het slachtoffer wordt. Ik weet niet of het bestuur hem nog een kans zal geven om vrijdag tegen Charleroi op de bank te zitten.”

Ondermaats Club

“Club Brugge is met de schrik vrijgekomen tegen Lokeren. Ik vond de penalty – net zoals de strafschop die Oostende kreeg – waaruit het doelpunt voortkwam niet terecht. Club Brugge speelde allesbehalve een goede partij. Ik wijt dat voor een groot stuk aan de afwezigheid van Timmy Simons op het middenveld. Hij is de ideale aanjager en voelt beter dan wie wanneer de zaken opnieuw opgebouwd moeten worden. Als coach op het veld speelt hij een zeer belangrijke rol. Ondertussen valt het af te wachten hoe het met de liesblessure is gesteld die José Izquierdo opliep, want de Colombiaan blijft van grote waarde.”

Herboren El Ghanassy

“Knowledge Musona kon vorige week tegen Club Brugge reeds op een zeer sterke prestatie terugblikken, maar tegen Moeskroen was dit weekend ook Yassine El Ghanassy een uitblinker bij KV Oostende. Het wispelturige lijkt er wat af bij hem. Het feit dat hij de hele voorbereiding heeft kunnen meemaken en een stabieler privéleven heeft zal een grote rol daarin gespeeld hebben.”

Eupen geen degradatiekandidaat

“Na drie speeldagen is het natuurlijk nog vroeg, maar Eupen is wat mij betreft geen degradatiekandidaat. Er zit heel wat talent in de kern van de Oostkantonners. De eerste drie punten hebben ze weliswaar tegen een zwak Westerlo behaald, maar ze toonden heel wat technische klasse. Net zoals vorig seizoen zullen Westerlo, Moeskroen en misschien ook Waasland-Beveren het veel moeilijker krijgen om een verlengd verblijf op het hoogste niveau af te dwingen. In dat opzicht worden de laatste weken van de transfermarkt nog interessant.”

Anderlecht opnieuw in hetzelfde bedje ziek?

“Na de zoutloze 0-0 tegen STVV hoop ik niet dat Anderlecht dezelfde weg opgaat als vorig seizoen: goede prestaties steeds met slechte afwisselen. Dat onregelmatige moet eruit om voor de titel te kunnen spelen. Het is een slechte zaak voor paars-wit dat ze Steven Defour hebben moeten laten vertrekken, want de afwezigheid van de middenvelder was reeds zichtbaar dit weekend. Het Anderlechtbestuur zal meer dan waarschijnlijk met inkomende transfers bezig zijn, maar het zal niet eenvoudig zijn om Defour te kunnen vervangen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier