Aimé Anthuenis: “Genk heeft nederlaag ook voor een stuk aan zichzelf te wijten”

Opschudding in de topper tussen Genk en Anderlecht gisteren. Na de 0-2 nederlaag voelde de thuisploeg zich stevig bekocht door scheidsrechter Lardot. Ook in Lokeren is er wrevel, maar dan bij de fans die Georges Leekens naar de uitgang willen. Over dat en nog veel meer laat onze huisanalist Aimé Anthuenis naar goede gewoonte zijn licht schijnen.

Racing Genk wijst scheidsrechter Lardot met de vinger

“Eigenlijk verdiende de partij tussen Racing Genk en Anderlecht geen verliezer. Desondanks de nederlaag bewees de Limburgse thuisploeg over een enorme hoeveelheid individueel talent te beschikken. In het bijzonder de nieuwste aanwinst Susic maakte een uitstekende indruk op me. De kritiek achteraf bij Genk op scheidsrechter Jonathan Lardot die enkele betwistbare fases in het nadeel van hen floot vind ik niet helemaal terecht. Lardot was aan een goede wedstrijd bezig, maar hij had de tegenslag dat de vrije trap die er volgens mij geen was het eerste Anderlechtdoelpunt inluidde. Als die goal niet valt, wordt er niet meer over gepraat. Ik zou daarom eerder spreken over een ongelukkige match van de ref, geen slechte. Genk heeft de nederlaag bovendien ook een beetje aan zichzelf te wijten. Ze sprokkelden een paar prachtkansen bij elkaar, maar je moet natuurlijk scoren.”

Eerste nederlaag van AA Gent

“Het moest er eens van komen, de eerste competitienederlaag van AA Gent. Dat is zeker geen ramp. Tegenstander KV Oostende speelde een zeer goede wedstrijd. Ik begrijp dat Hein Vanhaezebrouck vertelde dat zijn ploeg Sven Kums mist, ook al is er voldoende materiaal in huis om de draaischijf te vervangen. Ik zeg niet dat ze met Kums gewonnen hadden, maar hij voegde toch altijd iets extra toe aan de ploeg.”

Crisis op Lokeren

“Nu het ook verloor tegen Standard, zit Lokeren in een negatieve spiraal. Woensdag in de Beker van België tegen Cercle Brugge en in het weekend de derby tegen Waasland-Beveren worden cruciale wedstrijden. Het is nodig dat ze zich snel herpakken, want anders dreigt degradatievoetbal. Sommige Lokerenfans roepen reeds om het ontslag van coach Georges Leekens, maar dat lijkt me nog niet aan de orde. Met een nieuwe coach ga je het probleem niet oplossen. Het pijnpunt is vooral dat ze de afgelopen jaren de uitgaande transfers zoals Vanaken, Harbaoui en Scholz niet voldoende hebben kunnen vervangen. Langzaam is de kwaliteit afgebouwd.”

Westerlo in hetzelfde bedje ziek

“Jacky Mathijssen heeft bij zijn debuut als Westerlocoach niet meteen voor de ommekeer kunnen zorgen. Ik vond de ploeg opnieuw zeer zwak. Het zal een uitdaging zijn voor Mathijssen om met beperkt materiaal minder doelpunten te slikken, want twee treffers scoren is tegenwoordig voor Westerlo niet meer voldoende om iets te rapen in een match. Enerzijds heeft hij gelijk dat hij zich op het mentale vlak moet concentreren om het team opnieuw op de rails te krijgen, maar anderzijds is er in mijn ogen nog altijd iets te weinig potentieel aanwezig.”

Club Brugge wint opnieuw

“Ik vond het een verdiende zege van Club Brugge tegen Eupen, na meer dan een maand zonder overwinning te zijn gebleven. Al is het wel een nadeel dat blauw-zwart opnieuw twee tegentreffers moest toestaan. Het was geen gemakkelijke wedstrijd tegen een ploeg die door sommigen onderschat wordt, maar Club heeft zich goed teruggeknokt. Nu is het belangrijk dat te bevestigen, want met één zege schiet je niet veel op. Als ze komend weekend tegen Moeskroen opnieuw de boot ingaan, zal de onrust opnieuw de kop opsteken, maar eerlijk gezegd zie ik dat niet gebeuren. Beetje bij beetje zal Club Brugge opnieuw het vertrouwen vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier