Aimé Anthuenis: “Het vertrek van Izquierdo zou een serieus sportief verlies betekenen voor Club”

Met een 1-1 gelijkspel tussen KV Kortrijk en AA Gent is gisteren de eerste speeldag van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League afgesloten. Net zoals in de vorige jaargang blikt voormalig topcoach Aimé Anthuenis exclusief voor De Zondag terug op de markantste feiten van het weekend.

Strenge, maar rechtvaardige Visser

“In de wedstrijd Zulte Waregem-Eupen was er veel te doen over de zogezegd licht toegekende penalty voor Essevee omwille van een trekfout die het openingsdoelpunt inluidde, maar scheidsrechter Lawrence Visser had gelijk. Duwen en trekken mag ook niet in het zestienmetergebied. Onder meer op het afgelopen EK was het bedroevend hoe spelers aan mekaar hingen en daar niet voor gefloten werd door de oudere collega’s van Visser. Hopelijk is de trend nu ingezet dat scheidsrechters het meer en meer zullen bestraffen.”

https://www.youtube.com/watch?v=R8mXW0MTXs4

Steven Defour

“Ook dit weekend werd Steven Defour door zijn eigen supporters opnieuw op de korrel genomen. Dat is te belachelijk om waar te zijn, enkel en alleen omdat hij een verleden bij aartsrivaal Standard heeft. Zo kan je bijna alle spelers uitfluiten want iedereen heeft wel ergens een verleden, maar op die manier jaag je je beste man weg. Al denk ik niet dat Defour louter om die reden eventueel zal verhuizen. Het blijven tenslotte maar enkelen die hem op de korrel nemen. Het kan bovendien snel keren. Als hij woensdag sterk speelt tegen Rostov in de derde voorronde van de Champions League kan de situatie er reeds helemaal anders uitzien.”

Transferperikelen rond Izquierdo

“José Izquierdo lijkt bij Club Brugge aan te sturen op een transfer naar het buitenland, een klassiek probleem eigenlijk dat zich alle jaren stelt. De speler wil zich financieel verbeteren, maar het bestuur wil zijn ploeg niet verzwakken. Hopelijk vindt men in dit geval voor beide partijen een goede oplossing. Op dit moment vind ik hem de beste speler van Club Brugge, hij straalt het meeste gevaar uit. Het zou dus een serieus sportief verlies betekenen voor blauw-zwart en in functie van de Champions League willen ze hem houden, maar als er een niet te weigeren bod binnenkomt voor hem kan je er weinig tegen beginnen. De rechtstreekse kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League zal Izquierdo zeker niet in Brugge houden.”

De ambities van Lokeren

“Lokeren droomde na de voorbereiding over play-off 1, maar wat ik gezien in hun eerste wedstrijd op bezoek bij STVV beantwoordt niet aan die ambitie. Als ze een plaats bij de eerste zes uit de brand willen slepen, zullen de Oost-Vlamingen zich drastisch moeten versterken. Zo niet zal de club snel een degradatiekandidaat worden. In het tussenseizoen werd Tom De Sutter als grote vis binnengehaald, maar daarmee zijn duidelijk nog niet alle problemen van de baan. Reeds op het einde van het vorige seizoen waren er al serieuze barsten zichtbaar.”

De Anderlechtspitsen

“Bij Anderlecht wordt aangestuurd op een vertrek van Okaka, maar ik vond tegen Moeskroen dat Sylla alvast een goede match speelde. Toch lijkt me het aantrekken van een extra spits wenselijk. Vorig jaar kende Sylla heel wat ups en downs en zelfs met Okaka erbij had Anderlecht toen maar weinig overschot vooraan. Ze hebben zelfs twee spitsen nodig in het Astridpark als de Italiaan Brussel verlaat. Als je voor de titel wilt spelen, moet je immers per seizoen mikken op 70 à 80 treffers. Tielemans en Dendoncker zijn goede spelers, maar zij hebben niet die neus voor doelpunten die voor dat aantal nodig is. Bovendien waren de tegenstanders tot nu toe – Rostov en Moeskroen – niet topploegen. Dan kan je je nog behelpen, maar als het niveau van de opponent de hoogte ingaat is het een ander paar mouwen.”

https://www.youtube.com/watch?v=VFbGHhCp2VY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier