Aimé Anthuenis beoordeelt de zes ploegen van play-off 1: “Ook mentaliteitsprobleem bij Anderlecht”

Vorig weekend kroonde Club Brugge zich tot landskampioen, waardoor het een week later voor eigen volk een galapartij kon afwerken tegen Oostende. Op de laatste speeldag van play-off 1 legde Anderlecht beslag op de tweede plaats en Gent finishte als derde. Onze huisanalist Aimé Anthuenis geeft zijn oordeel over de prestaties van de zes ploegen.

Club Brugge

“Club Brugge is de verdiende kampioen. Bij hen stelt zich nu de vraag of Michel Preud’homme blijft of niet. Misschien weet hij het zelf ook nog niet. Als hij vertrekt, lijkt in de eerste plaats Philippe Clement me een geschikte vervanger. Maar voor Club Brugge zou het een goede zaak zijn als Preud’homme op post blijft. Hij is heel geliefd in Brugge wat belangrijk is voor een coach aangezien je dan een beetje reserve hebt en iedereen binnen de technische staf is op elkaar ingespeeld. Al zou het wel eens kunnen dat Preud’homme na in België en in Nederland bij Twente nog eens kampioen wilt worden in een ander Europees land. Dan lijkt de piste Bordeaux realistisch.”

Anderlecht

“Al bij al is het klassement van Anderlecht samen met de Europese campagne die het aflegde nog niet zo slecht zoals sommigen doen uitschijnen. Al zal het bestuur enorm veel werk hebben op de transfermarkt. Het geleverde spel en de regelmaat vielen negatief uit. Als je maar over één speler beschikt die kan scoren – Okaka – kan je onmogelijk kampioen worden. Bovendien stel ik me ook vragen over de mentaliteit. Als je bijvoorbeeld kijkt hoe Praet gisteren tegen Zulte Waregem apathisch bleef na zijn 2-0, leek het precies of hij geen goesting had om te scoren. Dat kan er bij mij niet in. Vreugde bij een doelpunt is de basis van het voetbal. Praet spreekt zelf over een transfer. Daar wens ik hem veel succes mee, want dat wordt als je naar zijn statistieken dit seizoen kijkt moeilijk. Hopelijk is het niet ergens om op de bank of in de tribune te zitten.”

AA Gent

“Na het vorige seizoen is de derde plaats van AA Gent toch nog een goede prestatie. Het brengt bevestiging. Na Nieuwjaar was het wel veel minder voor de Buffalo’s, maar toch begrijp ik Hein Vanhaezebrouck dat hij zegt dat hij deze campagne hoger inschat dan het kampioenenseizoen. Ze hebben immers een lang Europees parcours afgelegd, wat punten kost, meer blessures oplevert en inwerkt op de frisheid van de spelers. Ik ben vooral benieuwd hoe het Gentse verhaal verder evolueert. Ze komen reeds van zeer ver, maar nu wordt het de uitdaging om definitief een plaats te verwerven bij de Belgische top.”

Racing Genk

“Als je kijkt naar de heenronde van Racing Genk is het zeer knap waar het nu geëindigd is. Maes heeft bijna een totaal nieuwe ploeg moeten bouwen en is daar wonderwel in geslaagd. Met succes paste hij heel wat jongeren in. Het beste bewijs daarvan is vanavond het gala van de Profvoetballer van het jaar waar in de jongerencategorie zowel Ndidi en Bailey genomineerd zijn. Ze kunnen nog een Europees ticket tegen Charleroi pakken, maar hun seizoen is eigenlijk nu al geslaagd.”

KV Oostende

“Voor Oostende geldt eigenlijk hetzelfde als Racing Genk. Ook zijn kunnen op een geslaagd seizoen terugblikken. Ze speelden een prachtig eerste ronde en konden in de play-offs ook een paar keer verrassen. Het is uitkijken naar volgend seizoen. Marc Coucke zal de ploeg nog ongetwijfeld willen versterken. Proto zou alvast overkomen, maar daar mag het niet bij blijven. Vooral op defensief vlak zijn er nog aanwinsten nodig.”

Zulte Waregem

“Hun grootste prestatie was al bij het begin van de play-offs voltooid, namelijk play-off 1 halen. Om er een goed figuur te slaan, zat er te weinig talent in de groep, zeker achteraan. Het was duidelijk dat ze tekortschoten. Belangrijk ook voor de ontwikkeling is dat de club bezig is het stadion te vernieuwen, maar ze zullen zich toch nog gevoelig sportief moeten versterken, als ze daar met de ploeg evenredig mee willen lopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier