Aimé Anthuenis: “Preud’homme heeft mijn stukje in De Zondag goed gelezen”

Exclusief voor De Zondag blikt gewezen bondscoach Aimé Anthuenis elke maandag terug op het voorbije voetbalweekend. Zijn opvallendste vaststellingen na speeldag 8 in de Jupiler Pro League.

20131121 - BRUSSELS, BELGIUM: Aime Anthuenis pictured during a visit to the Sport Magazine redaction, in Evere, Brussels, Thursday 21 November 2013. BELGA PHOTO BRUNO FAHY1. KV Oostende blijft stevig leider
De mannen van Marc Coucke wonnen van KV Kortrijk, maar ze hadden wel een mindere match. Dat zal vaker en vaker gebeuren, veel tegenstrevers zullen zich nu aanpassen als ze tegen de kustjongens moeten spelen. Vorige keer sprak ik over hun aanvallende weelde, maar ook verdedigend is Oostende sterk bezig. Onder impuls van ondere andere Brillant en Rozehnal slikken ze weinig doelpunten.

2. Anderlecht kan niet overtuigen
De Brusselaars konden weer niet winnen op Charleroi. Met een gelijkspel daar mogen ze toch niet echt tevreden zijn. Anderlecht speelde niet overtuigend. Al het hele seizoen zijn ze te wisselvallig.

3. Club Brugge ontwijkt crisis
Preud’homme heeft mijn stukje in jullie krant goed gelezen! (lacht) Ik had aangeraden om Vazquez op de bank te zetten en Vanaken een kans te geven. Dat heeft goed uitgedraaid tegen Waasland-Beveren. Club won vlot met 5-1, maar we mogen die prestatie ook niet overschatten. Met het vertrek van spits Emond is Waasland-Beveren serieus verzwakt.

4. Standard niet afschrijven
Standard kreeg een pak slaag van AA Gent, maar toch wil ik de Luikenaars nog niet 100 % afschrijven. Ik acht coach Ferrera bekwaam om die ploeg weer op de rails te krijgen. Maar dan moeten ze die hoogtes en laagtes wel uit hun spel krijgen. Knockaert en Trebel zijn twee spelers die ik hoog in schat. Voorlopig nog iets te wispelturig, daar moeten ze nog aan werken.

4.  Twee maal nadenken voor je trainer ontslaat
Westerlo, OH Leuven, Lokeren, Kortrijk en Waasland-Beveren gaan een moeilijk seizoen tegemoet. Hier en daar gaan al wat stemmen op om de trainers te bedanken, maar ik zou toch willen een oproep doen aan de besturen. Denk twee maal na voor je de coach ontslaat. Al jaren laten ze goeie basispelers vertrekken en die vervangen ze dan door minder kwaliteit. Zo is het heel moeilijk werken voor trainers. En geloof me: Harm Vanveldhoven, Bob Peeters… dat zijn stuk voor stuk vakmannen.

Tuur Dierckx vuurt de Brugse fans aan. (foto belga)
Tuur Dierckx vuurt de Brugse fans aan. (foto belga)

De figuren van speeldag 8

1. Tuur Dierckx
Tegen Napels zat de publiekslieveling nog in de tribune, maar gisteren was hij een gesel voor de Beverse defensie. Hij scoorde twee maal en bracht snelheid en enthousiasme in de ploeg. Hij is het bewijs dat Preud’homme over een heel brede kern beschikt en dat die al zijn spelers nodig heeft.

2. Thomas Matton
Speelde nog niet veel bij AA Gent, maar mocht tegen Standard nog eens invallen. Hij bedankt zijn trainer met twee doelpunten.

3. Leon Bailey
Een goudhaantje, deze aanwinst van Racing Genk. Bailey stond voor het eerst in de basis en liet heel wat flitsen zien. Met deze talentrijke spits kan Genk misschien ook op verplaatsing het verschil maken.

4. Gohi Bi Cyriac
De ex-aanvaller van Anderlecht scoorde weer het winnende doelpunt voor KV Oostende. Hij is het bewijs dat je vertrouwen krijgt door veel te spelen. Zelf ben ik ook geen voorstander van roteren, net zoals veel spelers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier