Aimé Anthuenis: “Sweat noch glory bij Club Brugge, Anderlecht zou Suarez beter vervangen door Ezekiel

Exclusief voor De Zondag blikt gewezen bondscoach Aimé Anthuenis elke maandag terug op het voorbije voetbalweekend. Zijn opvallendste vaststellingen na speeldag 7 in de Jupiler Pro League.

20131121 - BRUSSELS, BELGIUM: Aime Anthuenis pictured during a visit to the Sport Magazine redaction, in Evere, Brussels, Thursday 21 November 2013. BELGA PHOTO BRUNO FAHY1. Oostende is een blijver

Na 7 wedstrijden slechts één keer verloren en vooral: 16 keer gescoord. Dat is dubbel zoveel als meer gerenommeerde ploegen. Sinds de komst van Marc Coucke is er zeer veel veranderd. Hij zorgde voor een kapitaalsinjectie en die ging gepaard met een uitstekend transferbeleid. Er kwamen veel technisch vaardige spelers en elke positie is dubbel bezet. Opvallend is dat er met Canesin, Lukaku, Cyriac en Siani vier ex-spelers van Anderlecht kwamen. Topclubs hebben vaak te weinig geduld om spelers te laten ontbolsteren. RWDM speelde ooit kampioen met zogenaamde afdankers van Anderlecht. Ik zeg niet dat Oostende de eerste plaats zal vasthouden, maar durf er een weddenschap voor aangaan dat ze play-off 1 zullen halen.

2. Moeskroen te snel afgeschreven

Dé verrassing van de speeldag was de overwinning van Moeskroen-Péruwelz tegen Club Brugge. De eerste weken waren de Henegouwers zwak, maar er kwamen ondertussen zeven nieuwe spelers bij. Ik ken ze niet allemaal, maar nu wordt duidelijk dat Moeskroen te snel werd afgeschreven. Dit team is geen vogel voor de kat.

3. Sweat noch glory bij Club

Voor Club Brugge zijn de cijfers op verplaatsing dramatisch: 1 op 12 is uiteraard te weinig. Ze hebben wel af te rekenen met veel blessures, maar anderzijds hebben ze een heel ruime kern die dit probleem zou moeten kunnen opvangen. Sommige spelers halen niet hun niveau. Dat is onder meer het geval bij Vanaken en Vazquez. Ik verwacht dat Preud’homme de komende wedstrijden voor één van beide zal kiezen. Maar het grootste probleem is de manier van spelen. Inzet was steeds hét kenmerk van Club, maar momenteel zien we van hun slogan ‘No sweat, no glory’ amper iets terug.

4. Standard haalt play-off 1 niet

De Rouches hebben te weinig kwaliteit. Ze verkochten te veel spelers in het tussenseizoen en de vervangers halen niet hetzelfde niveau. Ze gaan een moeilijk seizoen tegemoet en ik zie hen niet bij de eerste zes eindigen. Alleen als ze tijdens de tweede transferperiode ingrijpen, kan het nog goed komen.

5. Anderlecht: wissel Suarez en Obradovic voor Ezekiel en Acheampong

Bij paars-wit is er een duidelijk gebrek aan doelkansen en scorend vermogen. Het bleef tegen Genk steken op 0-0 en als er gewonnen werd, gebeurde dat doorgaans met slechts één doelpunt verschil. Suarez is een uitstekende speler, maar zijn rendement is momenteel te laag: te weinig goals en assists. Ook Obradovic overtuigt niet. Het lijkt me beter om in hun plaats Ezekiel en Acheampong te laten starten.

De figuren van speeldag 7

Gohi Bi Cyriac scoorde een hattrick voor KV Oostende en was dé uitblinker van de speeldag. (foto belga)
Gohi Bi Cyriac scoorde een hattrick voor KV Oostende en was dé uitblinker van de speeldag. (foto belga)

1. Gohi Bi Cyriac: Met drie goals de absolute uitblinker bij Oostende
2. Mijat Maric: Was als verdediger vorige jaar topschutter bij Lokeren en besliste nu de wedstrijd op Standard.
3. Barry Boubacar Copa en Koen Van Langendonck: De twee doelmannen hielden hun team met enkele uitstekende reddingen overeind
4. Stijn Vreven: De coach van Waasland-Beveren nam zelf de verantwoordelijkheid op na de zware 1-5 nederlaag met zijn uitspraak: “Ik en de ploeg waren nog slechter dan de scheidsrechter”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier