Aimé Anthuenis: “Toppers hebben ploeg op sleeptouw genomen”

Met een prachtprestatie tegen Hongarije hebben de Rode Duivels de deur opengebeukt naar de kwartfinales. Pers, analisten en publiek waren lovend over de nationale ploeg die nochtans zwak aan het tornooi begonnen was. Ook ex-bondscoach en onze huisanalist Aimé Anthuenis was vol lof, al maakt hij ook wel een kritische kanttekening.

Het is lang geleden dat de Rode Duivels op dit niveau gespeeld hebben, daarover was iedereen het in het binnen- en buitenland eens. “Cruciaal was het feit dat de toppers van het elftal zeer sterk waren”, oordeelt Aimé Anthuenis. “Ik denk dan vooral aan Courtois en De Bruyne, maar in de eerste plaats Hazard. Zij hebben de rest van de ploeg op sleeptouw genomen. Ik heb Hazard nog nooit zo’n wedstrijd als gisteren weten spelen. Hij bevestigde al het goede wat hij de voorbije jaren op clubniveau toonde. De ritmeveranderingen, dribbels en een doelpunt: het zat allemaal in zijn spel tegen Hongarije. De Bruyne was ook opnieuw heel sterk. Hij werkte hard en nam prima de stilstaande fases voor zijn rekening. De as Witsel-Nainggolan verdient ook een eervolle vermelding. De diepgang die ze in hun passing legden vormde een belangrijk wapen.”

“Efficiëntie verhogen”

Toch vond de ex-bondscoach het geen perfecte avond voor de Belgen. “De Rode Duivels hebben teveel kansen de nek omgewrongen”, legt Anthuenis de vinger op de wonde. “Al moet er ook bij vermeld worden dat de Hongaarse doelman Kiraly een aantal gemaakte doelpunten heeft afgeweerd. Maar het blijft altijd gevaarlijk bij een 0-1 voorsprong. Eén verdwaalde bal is dan voldoende om de wedstrijdsituatie er compleet anders te laten uitzien. Hoe dan ook: de Rode Duivels zullen vrijdag efficiënter moeten omspringen met de kansen.”

“Jordan Lukaku in de basis”

Tegen Wales is er alvast één afwezige Rode Duivel: Thomas Vermaelen die tegen Hongarije zijn tweede gele kaart van tornooi incasseerde en op die manier geschorst moet toekijken. “Een zeer spijtige zaak, want Vermaelen was aan een heel goed tornooi bezig”, vindt Aimé Anthuenis. “Het zal niet eenvoudig zijn hem te vervangen, maar ik vermoed dat Wilmots zal terugvallen op Vertonghen-Alderweireld en Jordan Lukaku op de flank. Op die manier heb je ook een links- en een rechtsvoetige centraal achteraan en Vertonghen en Aldeweireld zijn elkaar ook gewoon. Tegen Wales zal het sowieso een andere wedstrijd worden. Ik zou niet durven zeggen dat het een sterkere ploeg is, maar de Welshmen hebben met onder meer Bale, Ramsey en Allen meer individueel talent rondlopen dan Hongarije. Ze hebben een grote mix van enthousiasme, klasse en loopvermogen en duelkracht. Net zoals tegen Hongarije zullen de toppers bij de Rode Duivels op een hoog niveau moeten acteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier