Aimé Anthuenis: “Club Brugge is titelkandidaat”

Standard weet dan toch nog wat verliezen is. Tegen regerend landskampioen AA Gent beet het in eigen huis met 0-3 in het zand. Onderaan slipt alles steeds meer te samen. Onze huisanalist Aimé Anthuenis geeft zijn mening over de gebeurtenissen op de 23ste speeldag.

Standard – AA Gent

“Ferrera had zich niet moeten aanpassen”

“Zoals steeds behoorden Kums, Depoitre en Sels tot de uitblinkers, maar tegen Standard vond ik Dejaegere en Simon ook zeer sterk. AA Gent kan op een zeer dominante wedstrijd terugblikken. En het toonde aan dat het over een kwalitatief brede kern beschikt. Neto was er bijvoorbeeld niet bij. Wat ik opvallend vond bij Standard was dat Yannick Ferrera zijn veldbezetting waarmee zijn ploeg de laatste weken successen had geboekt had omgegooid. Het middenveld versterken met Enoh erin, Santini aan de kant en Dossevi een centralere rol waren beslissingen die niet goed zijn uitgedraaid. Achteraf is het natuurlijk eenvoudig uit te leggen, maar persoonlijk was ik van eigen kracht uitgegaan. Zeker omdat de Rouches thuisspeelden en goed bezig waren. Maar ik begrijp het ergens ook wel. Ferrera had schrik dat Dossevi en Edmilson teveel achter Foket en Asare zouden moeten lopen. Ze blijven echter op koers voor play-off 1, tenzij het natuurlijk terug een ploeg van los zand wordt.”

Waasland-Beveren – Club Brugge

“Linksback bij Club Brugge is een probleem”

“Club Brugge heeft me op bezoek bij Waasland-Beveren een zeer goede indruk nagelaten. Het Brugge van de eerste helft is kandidaat voor de titel, voor zover je dat nu al kan zeggen. Vanaken was zeer sterk en de flanken met Gedoz en Izquierdo vielen maar moeilijk af te stoppen, al werden ze in de tweede helft iets te individueel. Achteraan kon me het centrale duo met de wederoptredende Mechele zeker bekoren. Ook de nieuwe doelman Butelle heeft me een goede indruk nagelaten. Hij coacht zeer veel wat altijd een sterk punt is. Alleen de positie links achteraan blijft zonder De Bock een teer punt. Cools trekt zijn plan, maar is nog heel jong en De fauw is een noodoplossing.”

“Waasland-Beveren bleef met zijn enthousiasme ervoor knokken, maar ze hangen iets te veel af van Langil. En achteraan laten ze af en toe steekjes vallen die worden afgestraft. Daardoor zitten ze eigenlijk nog altijd in het groepje ploegen dat nog geen zekerheid heeft over een verlengd verblijf in de hoogste afdeling.”

KV Mechelen-Racing Genk

“Play-off 1 is voor KV Mechelen uitgesloten”

“KV Mechelen heeft dit seizoen al heel wat goede helften gespeeld en kansen gekregen om het af te maken, maar ook tegen Racing Genk liep het alsnog fout. Dat hebben ze aan zichzelf te wijten. Ze speelden genoeg mogelijkheden bij elkaar. Play-off 1 is nu voor KV Mechelen een doelstelling die niet meer haalbaar is. Jammer, want met Hanni tellen ze een speler in hun rangen die gerust in een topploeg kan meedraaien. Racing Genk had voor play-off 1 een goede zaak kunnen doen, maar het mag nog blij zijn met een punt. Dat heeft het voor een groot stuk aan doelman Bizot te danken.”

STVV – Westerlo

“Aanval kan Westerlo over de streep trekken”

“Het huidige STVV lijkt in niets meer op de ploeg die bij de competitiestart uitgroeide tot de revelatie. Er zit zeer veel verval op. Dat bewees het tegen Westerlo dat verdiend won op Stayen. Aanvallend is Westerlo een ploeg die met Gounongbe en De Ceulaer over heel wat mogelijkheden beschikt. Dat kan ze onderaan over de streep trekken samen met de sterke doelman Van Langendonck. Wat vaststaat is dat het een zeer open strijd zal worden om niet op de laatste plaats te eindigen. Normaal gezien heb je genoeg aan 25 punten om je te redden, maar dat zal deze keer zeker en vast niet het geval zijn met tussen plaatsen negen en zestien slechts een verschil van zes eenheden. Heel wat ploegen zijn aan elkaar gewaagd, maar een conclusie over de kwaliteit van de Belgische competitie kan je daar niet aan vastbinden. Zoals het er nu voorstaat zal het vooral gaan tussen Moeskroen-Péruwelz dat in extremis gelijkmaakte tegen Lokeren, Waasland-Beveren, Westerlo en OHL dat een goede zaak had kunnen doen tegen Zulte Waregem.”

Anderlecht – Sporting Charleroi

“Er staat bij Anderlecht geen ploeg op het veld”

“Op uitzondering van een kwartier presteerde Anderlecht tegen Charleroi opnieuw zwak. Alle exponenten waren daarvan aanwezig: veel balverlies, de tweede bal niet hebben, geen circulatie, te laag tempo, … . Charleroi dat vooral in de eerste helft sterk voor de dag kwam had gemakkelijk een punt kunnen verantwoorden. Bij Anderlecht wordt er nog te veel goedgepraat. Er staat op dit moment simpelweg geen ploeg op het veld, het zijn elf individuen met teveel eigenbelang. Bij balverlies staan sommigen er gewoon bij te kijken. Jammer dat Ezekiel niet tussen de lijnen kwam zoals ik gisteren in De Zondag had voorgesteld. Ezekiel laten zwerven rond Okaka zou misschien wel eens een oplossing kunnen zijn voor paars-wit. Dan heb je zowel kracht als snelheid vooraan. Al ligt daar niet alleen het probleem. Op het middenveld blijft Dendoncker onmisbaar en achter de verhouding prijs-kwaliteit van de transfer van Kara moet je ook een vraagteken zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier