Aimé Anthuenis: “Drie keer winnen en Standard is kampioen”

Ook onze huisanalist Aimé Anthuenis zat afgelopen weekend op het puntje van zijn stoel voor de zoveelste twist in de titelstrijd. “Play-off 1 is te herdoen. Anderlecht en Brugge plaats ik op gelijke hoogte, maar als Standard drie keer wint, is het kampioen”, meent de ex-bondscoach, die op zijn zachtst gezegd niet hoog oploopt met de VAR. “Schaf de VAR af. Niemand weet nog wie de eindverantwoordelijkheid moet nemen.”

Wie pakt de titel?

Eerst en vooral over de match zelf, los van de randfactoren, maak ik de conclusie dat Club veel te nerveus was. Blauw-zwart was quasi kampioen bij winst en dat zag en voelde je. Het speelde niet op niveau. Bovendien kampte Club zonder Limbombe met een serieuze handicap. Bij Anderlecht heerste dan weer al even het gevoel dat plaats twee wellicht het hoogst haalbare was. Speelden ze daardoor meer ontspannen? Het zou best kunnen. Met Najar terug in de ploeg is Anderlecht trouwens veel sterker en als je ziet hoe Deschacht speelt, dan is dat een groot verschil tegenover de sjarels die daar ook hebben gespeeld dit seizoen. Maar in ieder geval kun je na deze match niet om de VAR heen. Op het einde van mijn analyse kom ik er nog even op terug. Eigenlijk was enkel de penaltyfase met Vanaken een duidelijk foute beslissing. Maar wel een hele belangrijke. Club mag zich terecht bestolen voelen. Maar was die bal van Diaby wel over de lijn? Daar kun je ook over discussiëren. Het is duidelijk dat er een groot probleem is met de videoref. En zeker in topmatchen wordt dat extra uitvergroot.

In ieder geval is play-off 1 volledig te herdoen voor plaats één. Anderlecht en Club plaats ik op gelijke hoogte, ondanks de twee punten verschil. Maar Standard is nog altijd top, met Carcela als voornaamste hoofdrolspeler. Donderdag verliezen op Anderlecht en de titel is weg voor de Rouches, maar stel dat ze nog drie keer winnen, dan is Standard kampioen. En dan zie ik Preud’homme toch niet meteen komen als hoofdtrainer. Misschien in een andere functie?

Gent kan dan weer al vijf matchen niet meer winnen en kent een enorme terugval. Er wordt zelfs al over Vanderhaeghe gepraat, verneem ik. Ze moeten er wel eens kijken vanwaar ze komen. Er wordt nog gehoopt op een Europees ticket maar de remonte die het maakte onder Vanderhaeghe om zelfs de top zes te halen mogen ze toch zeker niet vergeten.

VAR

Maar ik moet het toch nog even over de VAR hebben. Sinds de intrede van de videoref is er miserie, altijd en overal. Ik pleit ervoor om de VAR gewoon af te schaffen voor volgend seizoen. Test het hele systeem nog een tijd, bij de jeugd of zo. In de hoogste klasse zijn de belangen, sportief en financieel, veel te groot. Ik besef dat dit wellicht niet zal gebeuren maar het is gewoon niet meer duidelijk wie er wat en wanneer beslist en bij wie de eindverantwoordelijkheid ligt. Nu staan ze daar met drie op het veld, eentje bij de trainers en nog eens twee in een busje. In Europese matchen staan er zelfs nog twee refs achter de lijn. Dat zijn er dus acht. Op die manier is het gewoon niet duidelijk wie de eindverantwoordelijkheid moet nemen. Vroeger wel. Twee lijnrechters adviseren de hoofdscheidsrechter, die de eindbeslissing neemt. Einde verhaal. Nu geraakt niemand er nog aan uit, en al zeker de supporters hebben er geen boodschap aan.

Wat de uithaal van Verhaeghe betreft, kan ik dat wel begrijpen. Wie verliest, klaagt, de winnaar hoor je nooit. Ik heb Coucke niet gehoord over de VAR gisteren. Ik wijt de foute beslissingen van de VAR niet aan onbekwaamheid, of zaken die Verhaeghe insinueert, maar er zijn gewoon te veel mensen die nu moeten oordelen over een fase. Voer gewoon lijntechnologie in, zoals in de Premier League, zodat je zeker bent als een bal over de lijn is of niet, en gedaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier