Aimé Anthuenis: “STVV kan zomaar in de top zes eindigen”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbije voetbalweekend. Vandaag laat hij onder meer zijn licht schijnen over de vele trainers bij wie het zwaard van Damocles hen boven het hoofd hangt. “Voor Vanderhaeghe lijkt het einde verhaal”, is ook Anthuenis zeker. De oud-bondscoach zwaait wel met lof naar de twee Limburgse ploegen in de Jupiler Pro League.

Het is een jaarlijkse terugkerend fenomeen: wanneer de bladeren beginnen vallen, zo rond speeldag 10, vallen ook de eerste trainers van hun voetstuk. Voor de start van het weekend circuleerden er een handvol namen: Yves Vanderhaeghe, Hein Vanhaezebrouck, Francky Dury, Yannick Ferrera en Peter Maes.

Vanderhaeghe

Het eerste slachtoffer in het rijtje van namen dat ik noemde, lijkt Vanderhaeghe te gaan worden. Er zou al een vervanger uit het buitenland klaar staan. Vanderhaeghe leverde in het begin prima werk in Gent, maar heeft nooit helemaal het vertrouwen gekregen, zoals een Vanhaezebrouck of Preud’homme dat krijgen. De strijd tegen een bestuur en supporters kun je toch niet winnen als trainer. Vaak, en ik zeg niet dat dat bij Vanderhaeghe sowieso het geval is, kan een ontslag dan zelfs een opluchting zijn. Want op den duur wordt het als trainer heel vermoeiend. Gent speelde dan wel erg slecht – het liep zomaar wat door elkaar – het botste wel op dé ploeg van het seizoensbegin. Genk speelt modern voetbal, met veel beweging en balvastheid. Clement kan zomaar 15 spelers wisselen, zonder negatieve invloed op het spel. De Europese nederlaag liep het op tegen een hele goeie ploeg, met veel fysieke présence, wat mij betreft.

Dury en Maes

Dury zal mijns inziens wel nog even kunnen teren op zijn verleden bij Zulte Waregem. Maar er zal toch iets moeten veranderen want zijn ploeg zit in hele vieze papieren. Hetzelfde geldt voor Maes bij Lokeren. Hij zette Lokeren destijds mee op de kaart, met onder meer twee keer de Beker van België. Maar voorzitter Lambrecht houdt zichzelf steeds voor: slechte resultaten is trainer buiten. Toch denk ik dat Maes iets meer krediet heeft dan een ander.

Vanhaezebrouck

Vanhaezebrouck lijkt zijn hachje voorlopig te hebben gered, maar voor hetzelfde geld viel die kopbal helemaal op het eind wel nog binnen, en was er nog steeds miserie. Als iedereen fit is bij Anderlecht dan zie ik paars-wit zich zomaar helemaal herpakken en meedoen voor de eerste plek. Kernspelers zoals Kums en Saief moeten in vorm geraken, en de jeugd moet verder kansen krijgen.

STVV en Antwerp

Ik wil eindigen met een positieve noot voor drie ploegen: STVV, Antwerp en Standard. STVV doet het heel goed. Het heeft een goeie mix aan spelers waar je kan op rekenen. Boli, De Sart, Steppe: degelijke buitenlandse en Belgische spelers bij elkaar, onder de prima leiding van Marc Brys. Of ze in de top zes zullen blijven, dat moet nog blijken, maar het zou zomaar kunnen. Antwerp geef ik daar nog meer kans toe. Het versterkte zich heel goed, speelt nog een niveau hoger dan vorig seizoen, en heeft met Juklerød op de linksachter misschien wel dé revelatie van het seizoensbegin lopen. Elke week strooit hij met assists en goeie crosses. Ik zie Antwerp bijna zeker in de top zes eindigen. Standard zal daar wel ook wel staan aan de start van de play-offs. Je weet nooit waar je aan toe bent met de Rouches, maar gisteren speelde het veruit zijn beste match van het seizoen. Club had pech dat het net dan op bezoek kwam. Carcela en Marin speelden erg sterk en met Djenepo heeft het ook een hele leuke speler lopen. Met Standard komt het wel goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier