Aimé Anthuenis: “Ik zie Antwerp niet meer naast play-off 1 grijpen”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbije vaderlandse voetbalweekend. De oud-bondscoach ziet in Antwerp “een stevige kandidaat voor de Europese plaatsen”, zag “een logisch gelijkspel tussen de twee beste ploegen van het land” en verwacht een “hele spannende degradatiestrijd, los van wat er extrasportief nog kan gebeuren”.

Genk en Club Brugge toonden waarom ze terecht op één en twee staan. Het was een logisch gelijkspel tussen de twee beste ploegen van het land, die elkaar waard zijn. Heel opvallend is wel dat Leko zijn aanvoerder al enkele matchen op de bank laat starten. Dat getuigt van lef. Vormer zal misschien wel starten in de Champions League in Monaco, maar dat je je Gouden Schoen in een topper aan de kant laat, is wel straf.

Antwerp blijft verrassen, al moeten we dat ondertussen niet meer zo noemen. Het heeft gewoon een hele goeie ploeg, met dragende spelers als Refaelov en Mbokani. Ook Haroun is aan een ijzersterk seizoen bezig. Opvallend is ook dat Antwerp het minste aantal tegendoelpunten van iedereen heeft. Doelman Bolat acteerde in het verleden al eens wisselvallig, maar presteert nu heel goed en regelmatig. Dat is een enorme troef. Antwerp staat al acht punten voor op de zevende plaats. Er moet al heel veel gebeuren opdat ze nog uit de top zes zouden tuimelen. Eenmaal in de play-offs zie ik ze volop meedoen voor de Europese plaatsen. Eén of twee lijkt wat hoog gegrepen, maar al de rest is zeker mogelijk.

Anderlecht slaagt er maar niet in om degelijk voetbal op de mat te brengen. Het belangrijkste in zo’n geval is dat je dan wint, om toch voeling te houden met de kop van het klassement. Vanhaezebrouck haalde zijn ploeg wat dooreen en met of zonder Trebel spelen, blijft toch een wereld van verschil. Standard is ook te afhankelijk van één speler: Carcela. Het is misschien wat kort door de bocht, maar hij speelt wat te veel voor zichzelf. Als hij sterk is, dan is Standard sterk, maar als hij te veel terugzakt, dan kan hij niet genoeg betekenen voor de Rouches. Let op, ik zie Standard nog wel in de top zes terugkeren, maar het zal een stevige strijd worden met Gent en wat mij betreft ook STVV. Die blijven het toch ook heel goed doen. De rest van play-off 1 ligt voor mij nu al quasi zeker vast.

Onderin belooft het nog spannender te worden, het extrasportieve even buiten beschouwing gelaten. Lokeren pakt een onverhoopte vier op zes. Met ook een verplaatsing op Anderlecht daar tussen, is dat knap. Dat het nu won, kon ook met Maes aan boord gebeurd zijn, maar de komst van Sollied heeft duidelijk iets in beweging gezet. Volgend weekend is er Zulte Waregem-Lokeren, een zespuntenmatch pur sang. Ook Cercle BruggeWaasland-Beveren van komend weekend is cruciaal, want ook groen-zwart zou het nog moeilijk kunnen krijgen. Samen met Moeskroen zie ik vijf ploegen strijden onderin. Maar wat gebeurt er met onze competitie nu het schandalenverhaal blijft uitbreiden? ls KV Mechelen-voorzitter Timmermans effectief ook op de hoogte geweest? Dan kan een snelle sanctie toch niet lang op zich laten wachten? En wat zijn de gevolgen voor Waasland-Beveren? Zakt Waasland-Beveren dan en ontloopt Mechelen eventuele promotie? Dan moeten de ploegen die nu onderin strijden zich eigenlijk geen zorgen maken. Ik ken het reglement onvoldoende, maar ik hoop dat er snel duidelijkheid komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier