Aimé Anthuenis: “Lang geleden dat Anderlecht nog zo goed is gestart”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op de vaderlandse voetbalcompetitie. Afgelopen weekend zag hij Anderlecht opnieuw scoren aan de lopende band, maakten de doelmannen indruk bij hem en vreest hij nu al voor het lot van enkele ploegen.

Anderlecht – KV Oostende: 5-2

Het duo Santini-Dimata was net als vorige week de uitblinker van de speeldag. Negen goals in twee matchen en goed spel, met gisteren Trebel als draaischijf. Het is lang geleden dat Anderlecht nog zo goed aan het seizoen is begonnen. Het is een heel groot verschil met vorig jaar, zoveel is duidelijk. Of er een nieuw koningskoppel is ontstaan in de spits? Daar lijkt het wel op. Het is nog vroeg natuurlijk, en ze moeten zich nog bewijzen tegen de topploegen, maar scorend vermogen heb je of je hebt het niet. Die twee hebben het duidelijk. Over Santini hoef je al helemaal niet te twijfelen want hij scoort overal waar hij speelt. Of we ze kunnen vergelijken met Radzinski-Koller? (die Anthuenis onder zijn hoede had als trainer van Anderlecht, red.) De stijl is nog iets anders, maar het doet er wel aan denken. De snelheid van Radzinski was echt wel uitzonderlijk, net als de evolutie van Koller. Kijk maar naar zijn verdere carrière. Maar Santini en Dimata beloven heel veel goed. Over Teodorczyk spreekt niemand nog en ik verwacht dat hij nog vertrekt. En persoonlijk ben ik een grote fan van Musona, die nu nog op de bank zit maar een hele goeie derde aanvaller zou kunnen zijn voor Anderlecht. Ik verwacht dat hij ook nog komt opzetten.

Moeskroen – Club Brugge: 0-1

Club speelde niet groots maar toch overtuigend. Bovendien maakten ze het zichzelf moeilijk door met tien te vallen na die rode kaart voor Wesley. Maar Moeskroen had niet veel in de pap te brokken. Het kwam er amper aan te pas. Het was dan ook een verdiende zege voor de bezoekers, die verder doen op hun elan van vorig seizoen.

Genk – STVV: 1-1

Er zijn zo van die matchen waarin je als ploeg veel creëert en toch niet of amper kunt scoren. Dan moet je je erbij neerleggen en stellen: ‘Het is niet voor vandaag’. Dan kun je niet anders. Dat was het geval voor Genk, dat nochtans veel kansen bijeen speelde. STVV kwam voor een punt en deed het aardig op hun manier, met een goeie mandekking. Er kwam ook wat geluk bij kijken. Genk zie ik sowieso verder een sterk seizoen spelen.

Cercle Brugge – Lokeren: 3-2

Dit geef ik je op een blaadje: Cercle zal sowieso niet zakken. Er lopen een paar goeie spelers rond en de toevoer van Monaco legt hen zeker geen windeieren. Cercle creëerde vlot kansen tegen Lokeren en won verdiend. Lokeren blijft achter met 0 op 6 en moet nu naar Sint-Truiden. Het heeft dringend versterking nodig. Er wordt gesproken over Jelle Van Damme. Die zouden ze al zeker kunnen gebruiken.

Gent – Zulte Waregem: 1-1

Dat punt op het einde zal Gent wel wat vertrouwen geven maar het is moeilijk om in te schatten hoe sterk ze dit seizoen zullen zijn. Er lopen heel wat transferdossiers. Een goeie Simon kunnen ze zeker gebruiken, maar die zou blijkbaar nog kunnen vertrekken. Met Kalu zien ze een goeie speler richting exit gaan, maar wie weet wat komt er nog in de plaats. Eind augustus zullen we pas zien wat we uit Gent mogen verwachten.

Eupen – Charleroi: 1-4

Van Crombrugge was niet in zijn beste doen, zeker niet bij die corner bij het eerste doelpunt. De match heeft bewezen dat Eupen het opnieuw heel moeilijk zal krijgen. Sowieso wordt het linkerkolom. Net als Lokeren moet er zeker nog wat kwaliteit bij.

Waasland-Beveren – Standard en Antwerp – Kortrijk: 0-0

In beide matchen speelden de doelmannen een hoofdrol. Bij Waasland-Beveren toonde Roef waarom hij nog bij Anderlecht speelde. Zijn prestatie was spectaculair. Roef was destijds misschien nog te jong, maar hij heeft zeker de kwaliteiten om op een dag weer voor een topploeg te spelen. Wat Roef deed, deed Kaminski voor Kortrijk. Hij zorgde eigenhandig voor een punt tegen Antwerp, dat verre van een slechte match speelde. Een pluim voor deze keepers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier