Aimé Anthuenis: “Antwerp heeft nu wat het eerder miste: creativiteit”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbije vaderlandse voetbalweekend. Van de zevende speeldag onthoudt hij hoe Antwerp “dankzij een pak creativiteit” meedraait aan de top en hoe Anderlecht komend weekend “enkel met winst tegen Standard” een crisisje kan vermijden.

Het kan snel gaan. Enkele weken geleden strooiden we nog met complimenten voor Anderlecht omwille van hun frivole, aanvallende spel, nu blijft paars-wit achter met een 1 op 9. Het moet wel gezegd: de twee nederlagen kwamen uit de moeilijkste verplaatsingen van het moment, op Brugge en in Genk. Vanhaezebrouck probeert dan ook positief te blijven en hij heeft ook geen keuze. Hij kan zijn spelers niet afvallen. Komend weekend moet er wel gewonnen worden tegen Standard om een crisisje te vermijden. Het excuus van veel geblesseerden gaat niet op want Anderlecht heeft een grote kern. Santini en Dimata zijn stil gevallen maar dat dipje kan zomaar weer over gaan. Mocht ik Vanhaezebrouck zijn, gaf ik hen nog steeds het vertrouwen. Wie weet ontploffen ze tegen Standard, dat toch ook maar matige resultaten laat optekenen.

Het grote verschil met Club Brugge is dat zij, ook bij moeilijke matchen, toch de punten pakken. Ook al is het in de 98ste minuut. Peter Maes zal enorm gevloekt hebben, want Lokeren verspeelde zo al erg veel punten. Op den duur ga je als trainer met een naar gevoel op de bank zitten. Telkens het einde van een match nadert, wordt je al bang. En vaak krijg je dan ook effectief nog het deksel op de neus, zeker op verplaatsing bij topploegen.

Genk, met Pozuelo als draaischijf, doet het heel goed. Ik zie ze zeker meestrijden voor de titel. Maar er wacht hen een gevaarlijke week. De eerste Europese match tegen Malmö en dan een tricky verplaatsing naar Cercle. Een Europees parcours en de mentale druk om door te stoten zal sowieso punten kosten, ook bij Genk. Dat is gewoon zo.

Het geheim van Antwerp is dat ze een goeie coach met veel ervaring hebben. Die heeft een ploeg op poten gezet die een tegenstrever goed kan vastzetten. Wat hen nog ontbrak, is sinds kort ook aanwezig: creativiteit. Refaelov speelde erg sterk en hield Hairemans op de bank. Dat zegt voor over de mogelijkheden die er nu zijn bij Antwerp. Mbokani zal ook wel zijn goals meepikken en met Rodrigues loopt er ook een hele goeie speler rond. Tel daar het publiek bij en er zullen nog veel thuismatchen gewonnen worden.

Tot slot ook een woordje over STVV, dat me heeft verrast. Eerder stelde ik dat het een kleurloze ploeg was, maar coach Brys levert er in de schaduw goed werk. Eén keer verloren in zeven matchen, dat is puik. STVV staat er en klimt stilletjes naar boven. Nu moet het thuis tegen Antwerp. Niet eenvoudig, maar bij winst komt het zomaar in de subtop terecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier