Aimé Anthuenis: “Mazzu-time bestaat niet meer”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis heeft na het voorbije voetbalweekend weer heel wat stof om over na te kaarten. Zo zag hij enkele “eerste accenten van Vanhaezebrouck”, een “Oulare met veel potentieel, als hij doet wat nodig is” en het “einde van Mazzu-time”. Een handvol vaststellingen.

1.Kampioenenscenario

Beginnen doen we met de leider. Club beslechtte een moeilijke match opnieuw in zijn voordeel. Dat is een scenario dat veel kampioenenploegen typeert. Het blijft maar punten pakken. Oostende kon nochtans twee knappe doelpunten scoren die je niet al te vaak ziet in ons land. Er zit veel talent in Oostende, maar je ziet dat je ook dan moeilijk onderin weg geraakt. En het botste bovendien op een goed Brugge.

2. Het beste van Anderlecht

Anderlecht speelde in de eerste helft op Mechelen het beste voetbal dat ze dit seizoen al brachten. De tweede helft was dan weer op het niveau van tijdens Weiler. Een speler als Hanni was ijzersterk in de eerste helft, maar zakte nadien helemaal weg. Onder Weiler is er blijkbaar onvoldoende conditioneel gewerkt. Daar zal Vanhaezebrouck de komende weken aan willen werken, vermoed ik. Om zo zijn ploeg een hele match op topniveau te laten spelen. Je zag al de eerste accenten van Vanhezebrouck. Kums speelde beter op zijn vertrouwde positie en Onyekuru speelde dichter bij de diepe spits, wat zijn beste plaats is. Er zit zeker iets in het elftal van Anderlecht, aan Vanhaezebrouck om dat verder uit te werken. KV Mechelen komt dan weer in vieze papieren te zitten. Het is een zeef achterin, wat Anderlecht ook wel heeft geholpen.

3. Ongezien trainerskerkhof?

Vier trainers moeten heel hard beginnen opletten. Bovendien wacht er hen alle vier een moeilijke match komend weekend. Sa Pinto moet met Standard naar Moeskroen, Custovic met Oostende naar STVV, Stuivenberg met Genk naar Anderlecht en Anastasiou ontvangt met Kortrijk AA Gent. Er zal niet te veel meer mogen foutlopen voor dat viertal. Als je ziet wat er dit seizoen al is gewisseld en gesneuveld aan trainers, dan denk ik dat het trainerskerkhof voor Nieuwjaar wel eens een heel groot exemplaar zou kunnen worden. Nog groter dan andere jaren. Het is wel opvallend dat zowel Vanhaezebrouck als Vanderhaeghe nu al geprezen worden bij hun nieuwe clubs, terwijl het bij hun vorige slecht ging. Ups en downs volgen elkaar heel snel op in het trainerslandschap.

4. Zo vader zo zoon

Oulare was dé man bij Antwerp. Hij is zoals zijn pa in de tijd: vol van het talent. Maar bij zoon Oulare moet het er nog uitkomen. Hij zegt zelf dat hij er de laatste weken alles aan heeft gedaan om terug te kunnen keren. Dat hij alles heeft gedaan wat hij niet graag doet: heel veel lopen en aan zijn fysiek werken. Als hij dat blijft aanhouden en er alles aan doet om een echte prof te zijn, dan kan hij nog een hele goeie worden. Hij heeft de gestalte, de leeftijd en de mogelijkheden mee. Maar hij zal hard moeten werken.

5. Adieu, Mazzu-time

Het is nu al de derde keer op korte tijd dat Charleroi op het einde punten verspeelt. Een gouden punt voor Eupen wel, maar Mazzu-time is wat mij betreft voorbij. Ook de twee verliespartijen van Zulte Waregem vind ik opvallend. Ze kenden wel wat pech tegen Lokeren bijvoorbeeld, maar een ploeg die steeds kan terugvallen op een goede organisatie, die zes doelpunten slikt in twee matchen, dat is toch opvallend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier