Aimé Anthuenis: “Ontslag Ferrera viel niet meer tegen te houden”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbij voetbalweekend. Hij heeft het onder meer over het ontslag van Yannick Ferrera bij KV Mechelen, “dat niet meer tegen te houden viel”. Anthuenis is ook verrast over Anderlecht “waar de trein dan toch nog niet vertrokken blijkt” en ziet in Waasland-Beveren steeds meer “een play-off 1- kandidaat”.

Exit Ferrera

KV Mechelen speelde een ontstellend zwakke wedstrijd op Eupen. De verdediging van KVM speelde niet tegen maar met Eupen mee. Het was echt schandalig om te zien. Ferrera werd dus niet geholpen door zijn spelers. In het kader van de recente golf van ontslagenen en de geest van het voetbal de dag van vandaag, viel zijn ontslag niet meer tegen te houden. Een ontslag is nooit honderd procent terecht. Als coach hang je af van veel factoren, waaronder de prestaties van je spelers. Het kan niet dat Ferrera plots een slechte trainer is, terwijl hij vorig jaar tot het einde knap mee streed voor play-off 1. Het bestuur zal nerveus geworden zijn door de resultaten en het voorbeeld van andere clubs hebben gevolgd. Ik blijf erbij, bij sommige ploegen ligt het verwachtingspatroon te hoog. Het is dan ook afwachten wat het Kortrijk-bestuur zal beslissen over Anastasiou. Voor het seizoen was al duidelijk dat Kortrijk nooit voor de top zes zou meespelen. Anastasiou is vooral het slachtoffer van een slecht transferbeleid en nukkige spelers, zoals Kagelmacher.

De trein van Anderlecht

In tegenstelling tot wat iedereen dacht, is de trein van Anderlecht dan toch nog niet vertrokken. Te veel spelers halen niet hun beste niveau en geraken gefrustreerd. Vooral Teodorczyk is een schim van de speler die hij vorig seizoen was. Hij loopt gefrustreerd rond en beging een schandalige overtreding, waar altijd rood voor moest worden getrokken. Vanhaezebrouck heeft nog flink wat werk. De spelers van Genk hebben dan weer getoond dat ze hun trainer nog niet beu zijn. Ze hebben zijn vel gered met een knappe overwinning. Stuivenberg heeft weer wat krediet opgebouwd.

Club graait rustig voort

Club Brugge graait ondertussen rustig elke week de drie punten mee. Het speelde misschien een van zijn minste matchen van het seizoen. Maar waar andere ploegen bij een mindere match vaak op een draw of nederlaag terugvallen, wint Club wel. Dat is een kunst. Het loopt zo steeds verder uit. Ik verwacht dat de stand aan Nieuwjaar wel min of meer op zijn plooi zal vallen, wat betreft de top zes, maar Club zal helemaal los op kop staan. Een ploeg of acht zal op een hoopje achtervolgen. Een ploeg als Charleroi wordt niet de grote concurrent van Club, dat is na nieuw puntenverlies wel duidelijk. Ook Zulte Waregem zit in een slechte periode. Verklaren kun je dat niet, het overkomt elke ploeg wel eens. Standard is ondertussen bezig aan een remonte en speelt volop mee voor play-off 1.

Het (on)geluk van Oostende

KVO verdiende absoluut niet te verliezen. Als je onderaan bengelt dan laat het geluk je heel vaak in de steek. Play-off 2 halen op het einde van de rit zal al een succes zijn voor de kustploeg. Waasland-Beveren bevestigt dan weer wat men al maanden schrijft. Het is een hele goeie ploeg, met een duidelijke stijl: een sterke diepe spits met lopende mensen erachter. Thelin bewijst dat hij een goeie speler is. Bij Anderlecht moest hij zich altijd in een invalbeurt van een kwartier proberen te bewijzen. Dat brengt stress met zich mee. Nu speelt hij bevrijd en moet hij niet opbotsen tegen heel wat concurrenten in de spits. Hij scoorde vier goals, en er zaten doelpunten bij die zeker niet eenvoudig waren. Waasland-Beveren is een play-off 1-kandidaat.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier