Aimé Anthuenis: “Waarom moest Stuivenberg gaan? Het bestuur van Genk doet de transfers”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbije vaderlandse voetbalweekend. De oud-bondscoach heeft het in zijn praatje vooral over het ontslag van Stuivenberg bij Genk, de negende JPL-trainer al die moet inpakken dit seizoen. “Het bestuur beslist er over de transfers. Wat is de reden voor zijn ontslag?”

Exit Stuivenberg

Met negen zijn ze al. De trainers in onze hoogste klasse die al hun biezen hebben moeten pakken. Vaak hele goeie trainers. De reden is telkens dezelfde. Het bestuur dat vreest dat het doel van voor het seizoen niet zal worden gehaald. Het doel van Genk was de top zes halen. Het staat daar nu op vier puntjes van. Enkele puntjes hebben dus het ontslag van Stuivenberg veroorzaakt. Slecht spelen wordt nog getolereerd, zolang de punten er maar zijn. Omgekeerd niet. Ik vind het veel te gemakkelijk om de schuld bij Stuivenberg te leggen. Het bestuur heeft beslist wat er aan spelers is vertrokken en gekomen. Bovendien hing Stuivenberg te veel af van de wisselvallige vorm van zijn spelers. Een Pozuelo bijvoorbeeld. Als die niet draait, dan heb je een probleem, indien wel, dan kom je er heel ver mee. Het is een steeds terugkerend verhaal, nochtans zijn er heel veel goeie trainers in ons land. Eigenlijk is het een kunst om je trainer te beschermen.

Anderlecht op en neer

Eerder zei ik het al: als Anderlecht zijn prestatie van op Celtic kan evenaren dan doet het mee voor de titel. We zijn weer terug naar af. En zo is het al het hele seizoen: met ups en downs. Het gedrag van Teo vind ik heel opvallend. Uitgesloten worden, al dan niet terecht, maar dan een deur in de kleedkamers torpederen. Het wordt tijd dat hij eens goed op zijn plaats wordt gezet. Hij maakt geen goals en denkt dat hij zich alles kan permitteren. Hij moet dringend wat soberder gaan worden. Anderlecht moet volgende week naar Club voor een hele belangrijke match. Het kan zomaar al op dertien punten worden gezet.  In Gent loopt alles dan weer plots op wieltjes. In enkele weken tijd ging het van vierde laatste naar vierde. Vanderhaeghe, een prima jonge, Belgische trainer, heeft ze volledig op de rails gekregen.

Charleroi: 38 punten (!)

Charleroi staat afgetekend tweede, met maar liefst 38 punten. Wie had dat verwacht voor het seizoen? Ze spelen een ongelooflijk seizoen, zonder echte vedetten. De ene week zorgt Benavente voor de beslissing, dan weer Rezaei. Charleroi heeft goeie spelers, maar volgens mij niemand waar er tijdens de transferperiode per se naar gehengeld zal worden. Charleroi is vooral heel sterk als ploeg. Het is stielwerk van Mazzu. De top zes is al binnen en de Zebra’s doen zeker mee voor plek drie op het einde van de rit. Het verschil met Club om mee de doen voor de titel lijkt me nog iets te groot, maar ze zijn tot veel in staat.

Ploegen in moeilijkheden

Een ploeg als Lokeren heeft het heel moeilijk dit seizoen. Peter Maes heeft er voldoende krediet opgebouwd tijdens zijn vorige passage en zal niet meteen ontslagen worden. Bovendien heeft hij gewoonweg niet het materiaal om veel te betekenen. Maes is een goeie trainer, maar het zal knokken worden tot op het einde. Zulte Waregem moet ook dringend hopen op een kentering. Komend weekend ontvangen ze Antwerp. Dat is een zespuntenmatch voor hen. Om nog naar boven te mogen kijken enerzijds, maar mochten ze verliezen, om plots naar beneden te kijken ook. Dat wordt een belangrijke wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier