Aimé Anthuenis: “Een schande voor Anderlecht”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbije weekend in de vaderlandse voetbalcompetitie. Deze week blikt hij onder meer terug op de “schandalige prestatie” van Anderlecht en verwacht hij hoe Philippe Clement straks naar Genk trekt. “Dat zou een logische keuze zijn.”

5-0

Ik had persoonlijk meer strijd verwacht. Dit resultaat had ik niet zien aankomen. Brugge is dan wel al een tijdje sterk bezig, maar om zo weggespeeld te worden, dat is echt een ramp voor Anderlecht. Een schandalige prestatie was het. Het valt op: als er strijd moet geleverd worden dan valt Anderlecht keer op keer weg. Op zo’n zwaar veld krijg je met veel tweede ballen te maken. Die waren in de duels bijna allemaal voor de thuisploeg. Ik vind het bovendien vreemd dat Vanhaezebrouck zijn topscorer, Onyekuru, op de bank liet starten. Die jongen scoort zo gemakkelijk. Ik zie in hem meer een diepe spits dan een flankspeler dus hij had in de plaats van Beric kunnen starten. De conclusie is eigenlijk eenvoudig. Bij Anderlecht bleven heel veel spelers onder hun niveau en Club speelt gewoon heel erg goed. Ze duwen naar voor, met Vormer als hun leider. Ik zie niet in wie hem van de Gouden Schoen zal kunnen houden eigenlijk. Een Vanaken verdient het misschien puur op kwaliteit nog iets meer, maar Vormer speelt altijd en op een constant niveau, als absolute aanjager. Beide spelers spelen op een andere manier maar vullen elkaar goed aan.

Clement vertrekt

Ik denk dat Clement zal vertrekken. Waasland-Beveren gaat daar ook van uit denk ik. Genk zal Clement een aanbod doen dat hij gewoonweg niet zal kunnen weigeren. In het begin van het seizoen zou hem dat ook zijn beloofd door zijn huidige werkgever: als één van de G5-ploegen komt aankloppen, en die betaalt de juiste som, dan mag hij vertrekken. Het zou een logische keuze zijn voor Clement. Of het te vroeg is? Dat is het nooit. De trein passeert en je moet erop springen. Hij heeft veel ervaring als speler en deed ook al flinke ervaring op als assistent en nu al een beetje als hoofdtrainer. Het kan altijd foutlopen maar daar mag je niet aan denken. Ik hoor ook de naam van Gert Verheyen passeren. Het zou me niet verwonderen dat, als Clement naar Genk trekt, Verheyen naar Waasland-Beveren zou gaan. Dat zou een goeie keuze zijn. Hij is een degelijke analist en een goeie trainer bij de jeugd van de nationale ploeg. Maar laat ons nog even afwachten. Het is eerst aan Clement om de beslissing te nemen. Weet hij zelf wel al wat hij gaat kiezen?

Vrije val

Zulte Waregem is aan een vrije val bezig en moet beginnen opletten. Het is eigenlijk ongelooflijk hoe ze na zo’n sterk begin zo zijn weggezakt. Ze kennen wel wat pech, zo was er nu een twijfelachtige strafschopfase in hun nadeel, en verloren punten door het Europese parcours. Maar ze moeten zich dringend versterken. Hun huurspelers zullen het niet voor hen doen. Antwerp is dan weer aan een ongelooflijk seizoen bezig. Ze staan zes punten boven de zevende plek, met een mix van spelers die op voorhand toch niet zo bekend waren. Ze rapen veel op verplaatsing en zouden zomaar de verrassing in de top zes kunnen zijn. Dit had ik niet verwacht. Onze competitie is veranderd. Veel ploegen kennen een grote up en dan een grote down, of omgekeerd. Dat zegt veel over het algemene niveau en hoe onze competitie is veranderd. Van de topploegen speelt enkel Club sterk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier