Aimé Anthuenis: “Gent doet mee voor plek twee”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbije vaderlandse voetbalweekend. Van speeldag 26 onthoudt de ex-bondscoach onder meer hoe groot het verschil is bij “Club Brugge thuis en uit”, hoe “typisch Luiks” de wedstrijd Standard-Moeskroen eindigde en hoe Anderlecht “naar de play-offs hunkert”.

Club op verplaatsing

Het is een opvallend feit: Club uit en thuis is dag en nacht verschil. Het heeft zo al een pak cruciale punten laten liggen, waardoor het voor mij nog altijd niet helemaal zeker is van de titel. De laatste weken heeft trouwens geen enkele van de ploegen bovenin kunnen profiteren van het mistasten van de ander. De topploegen kunnen zich amper echt onderscheiden van de middenmoot of de ploegen onderin. En dat zal de komende weken niet veranderen, met het oog op de strijd om play-off 1 en de strijd tegen de degradatie. Veel hangt af van de vorm van de dag en individuele prestaties. Voor het overige ligt er veel dicht bij elkaar.

Typisch Luik

De match van Standard was typisch Luiks. Het startte op voorhand als favoriet aan de wedstrijd, stond vijf minuten voor tijd nog achter met zijn tienen, maar met die typische sfeer en dat helse publiek kon het toch nog winnen. Dat is iets speciaals, dat gebeurt enkel daar. Je kan dat niet verklaren, maar dat is altijd al zo geweest. De Rouches spelen zo nog volop mee voor de top zes. Het gaat tussen Standard, Kortrijk, Antwerp en Genk. Die laatste is een voorbeeld van hoe er op een week tijd veel kan veranderen. Maar Genk staat voor een verplaatsing naar Brugge, dus het is nog lang niet zeker van de top zes. Kortrijk is aan een opmars bezig, met Chevalier – tegenwoordig medetopschutter – als belangrijkste pion. Hij scoort o zo makkelijk en is pijlsnel. Antwerp is dan weer aan een vrije val bezig. Ze waren er enkele weken geleden nog praktisch zeker van play-off 1, maar ze laten te veel punten liggen. Gent blijft dan weer voortdenderen onder Vanderhaeghe. De Buffalo’s doen zelfs volop mee voor de tweede plek. Dat is straf.

Anderlecht…

Anderlecht staat nu voor een match tegen STVV, dat ook al weken amper punten pakt. Misschien kan paars-wit zich daar herpakken. Het is nodig, want het speelt met een van de zwakkere ploegen die Anderlecht de laatste jaren heeft gekend. Anderlecht snakt naar play-off 1, om daar misschien van nul te beginnen. Vanhaezebrouck spreekt openlijk over het missen van Europees voetbal, maar dat zou ik wel heel straf vinden. Het kan snel keren.

Wie zakt, wie stijgt?

Vraag me niet naar de ‘favoriet’ om te degraderen. Mechelen zette een goeie en broodnodige stap, maar het is nog lang niet voorbij. Het programma van Eupen is makkelijker, dus ik schat ze iets hoger in. Maar in het heetst van de strijd kan er veel gebeuren. In 1B zijn ze in volle eindstrijd om Mechelen of Eupen te vervangen komend seizoen. Het lijkt erop dat de finalewedstrijden tussen Beerschot en Cercle zullen gaan. Ik schat de kansen vrij gelijk in, maar er is één groot verschil. Op Beerschot kan het vlammen, met die supporters erachter, terwijl Cercle 5000 trouwe supporters heeft, maar op minder sfeer kan rekenen. Cercle moet wel eerst nog die tweede periode winnen, maar met vier  punten voor en nog twee matchen te gaan, geven ze dat niet meer weg. Lierse heeft het nagelaten om Cercle nog in te halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier