Aimé Anthuenis: “Kortrijk favoriet voor top zes”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbije vaderlandse voetbalweekend. De ex-bondscoach zag hoe de ploegen bovenaan opnieuw punten verloren, “waardoor play-off 1 erg onvoorspelbaar wordt” en hoe de trainerswissel bij KV Mechelen “op korte termijn iets oplevert”.

Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft wel een punt dat hij met heel wat geblesseerden kampt, en het steekt bij hem dat Hanni is verkocht maar dat er geen nieuwe spits is gekomen. Maar met Obradovic en Chipciu waren er toch twee spelers terug die in de heenronde ook speelden. Bovendien spelen Kums en Dendoncker de laatste tijd ook niet erg denderend. Anderlecht speelt gewoon een heel zwak seizoen. Zelfs tegen de minste ploegen speelt het thuis gelijk, waar het andere jaren toch zeker vier of vijf keer thuis zwaar uithaalt. Ploegen komen met geen beetje schrik meer naar Anderlecht. Het is heel moeilijk om deze ploeg terug op de rails te krijgen. Voor STVV waren de drie punten al weer even geleden. Dat zal hen deugd doen.

Van Wijk

Dennis van Wijk is het voorbeeld van hoe een trainerswissel op de korte termijn toch iets kan opleveren. Hij heeft van KV Mechelen opnieuw een ploeg gemaakt. Ze halen twee onverhoopte punten, op Anderlecht en nu op Gent. Het blijft wel een helse klus om in eerste te blijven. Mechelen speelt nu thuis tegen Charleroi, Eupen tegen Lokeren. Mechelen zal toch nog een en ander moeten rapen, want Eupen ontvangt op de laatste speeldag thuis Moeskroen. Je mag er zeker van zijn dat Eupen die match zal winnen. Het is nog lang niet gespeeld onderin. Zulte Waregem behaalde dan weer de overwinning van de definitieve redding. Dury zal heel tevreden zijn dat ze eruit zijn. In dat verhaal kan je onmogelijk naast Harbaoui kijken. Zijn twee goals waren heel straf. Het was ontzettend belangrijk voor Zulte Waregem dat ze hem hebben kunnen strikken.

Play-off 1

Club haalt amper 3 op 15. Blauw-zwart zit in een periode waarin het niet meer lekker loopt. Al was de match tegen Genk een hele goeie. Reclame voor ons voetbal. Spannend ook, met al die penalty’s. Het is eigenlijk opvallend dat Club nog steeds zo ruim op kop staat en dat Charleroi na al die draws nog op de tweede plek prijkt. Play-off 1 zal een mengeling zijn van ploegen in vorm en ploegen uit vorm. Ik durf niet voorspellen hoe het zal verlopen. Zo slecht Anderlecht nu is, zo goed kan het misschien zijn in de play-offs. En wat kan er dan nog gebeuren? De strijd voor plek vijf en zes ligt nog steeds helemaal open. Kortrijk is wat mij betreft favoriet om het te halen. Het won wel heel gevleid in Lokeren, dat een van zijn beste matchen dit seizoen speelde, maar met die snelle spelers heeft het een serieuze troef. Waasland-Beveren doet ook nog mee, maar maakte het zichzelf een pak moeilijker door dat late gelijkspel. Antwerp lijkt het moeilijk te krijgen, net als Standard, maar zij zitten nog in de race.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier