Aimé Anthuenis: “Bij Anderlecht liepen ze elkaar voor de voeten”

Aimé Anthuenis blikt in zijn wekelijkse analyse kritisch terug op het voorbije voetbalweekend. Zo ziet hij onder meer een oorzaak voor het “onherkenbare KV Oostende” en genoot hij van een “wervelend drietal bij Waasland-Beveren”. Ook over de videoref wil onze huisanalist nog een en ander kwijt.

Charleroi – Anderlecht: 2-0

Anderlecht speelde een hele zwakke match. Kums, Dendoncker en Trebel liepen elkaar voor de voeten op het middenveld en er was geen diepte in het spel. Teodorczyk blijft zichzelf achternalopen. Het is onbegrijpelijk dat Onyekuru, vorige week nog de uitblinker, een uur op de bank moest blijven zitten. Wanneer je op Charleroi speelt, weet je dat ze altijd wat offensieve flitsen in huis hebben. De twee doelpunten waren echte beauty’s. Coach Mazzu bevestigt opnieuw.

Antwerp – Genk: 3-5

Een spectaculaire wedstrijd, met acht goals. Antwerp gaf, in tegenstelling tot vorige wedstrijden, te veel ruimte weg. Het speelde een match met twee gezichten. De eerste helft was op degradatieniveau, de tweede was zoals afgelopen weken. Genk maakte handig gebruik van de ruimte. Het heeft enkele technische spelers in huis die goed tussen de lijnen spelen. Een knappe prestatie.

Zulte Waregem – Club Brugge: 1-2

Een spannend duel, beïnvloed door de spelleiding. Zulte Waregem kreeg ten onrechte geen penalty en dat heeft het resultaat bepaald. Er zal nog veel discussie ontstaan. (zie meer onderaan, red) Dennis speelde opnieuw een goede match voor de bezoekers, die hun start niet hebben gemist.

KV Oostende – Waasland-Beveren: 0-3

Nul op negen voor Oostende, dat is een verrassing. De slechte start kan verklaard worden door de afwezigheid van Berrier en Musona. Het vertrek van Dimata en Marusic is nog niet opgevangen en sommige spelers zijn meer met een transfer bezig, na de prestatie tegen Marseille, dan met iets anders. Volgende week op het veld van Eupen is het al van moeten. Waasland-Beveren speelde dan weer een uitstekende wedstrijd, met het wervelende drietal Morioka-Gano-Ampomah. Het speelde KVO tureluurs. Hopelijk voor Clement kan hij zijn goudhaantjes nog houden. Vooral voor Gano is er veel interesse.

STVV – Standard: 1-0

Een rare wedstrijd waarin een draw eigenlijk wel de juiste uitslag zou geweest zijn. Standard liet aardig wat kansen liggen en eindigde de wedstrijd met negen. Zo kon de thuisploeg in de blessuretijd nog met de drie punten gaan lopen.

KV Mechelen – AA Gent: 1-1

Gent had lang zicht op de overwinning maar uitgerekend ex-Buffalo Tim Matthys, die beter wordt met de jaren, besliste daar anders over. Hij scoorde een mooie goal. Gent deed het al beter maar laat veel twijfels achter. Het liet te veel kansen liggen om aanspraak te kunnen maken op de overwinning.

Eupen – Kortrijk: 1-2

Derde nederlaag voor Eupen waardoor de match van volgende week tegen Oostende er al eentje van alles of niets is. Eupen lag nooit onder in het veldspel maar faalt in de zestien meter. Kortrijk doet het dan weer goed. Trainer Anastasiou lijkt zijn ploeg in handen te hebben.

Lokeren – Moeskroen: 0-2

Met de komst van Maes dachten de supporters van Lokeren dat alle problemen opgelost zouden zijn. Niets is minder waar. Er moet dringend een kwaliteitsinjectie komen. Moeskroen is dan weer een mooie mix van technisch goeie spelers. Het is nu al duidelijk dat zij geen degradatiekandidaat zijn.

Videoref

Zoals ik eerder voorspelde: de videoref veroorzaakt meer problemen dan men oorspronkelijk voor mogelijk hield. Vorige week waren er al fouten en ook nu beslist het niet ingrijpen van de videoref het resultaat in Zulte Waregem – Club Brugge. Ik voorspel dat er nog problemen zullen volgen wat betreft bijvoorbeeld al dan niet buitenspel. De verschillende invalshoeken van de camera’s maken dat er nog steeds ruimte zal zijn voor interpretatie. Oké, iets nieuws kan nooit perfect zijn van bij het begin, maar de problemen die de refs op het veld vroeger kenden, worden nu verschoven naar de videoref. Volgens mij kan het systeem maar voor één iets echt worden gebruikt en dat is om te bepalen of een bal al dan niet over de lijn gaat. Voor andere beslissingen zal de discussie steeds blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier